19 Mart 2012 Pazartesi

"Benim Ülkem Sana Dar Gelir" Davası YARIN!


"Benim Ülkem Sana Dar Gelir" davası YARIN.

Basın açıklaması saat 09.00'da İstanbul Adliyesi önünde...

Hayvan hakları mücadelesinde 24 yıldır faaliyet gösteren bir derneğin kurucusu olan Eva Aksoy’u “Benim Ülkem Sana Dar Gelir, Sen Erivan’a Git”, "Senin sonun darağacıdır" diyerek Türkiye'den kovan ve Aksoy'a faşizan hakaretlerde, tehditlerde bulunan kişi hakkında açılan kamu davasının 5. duruşması, YARINÇağlayan'daki İstanbul Adliyesi 30. Sulh Ceza Mahkemesi duruşma salonunda (6. kat) görülecek.

Duruşma öncesinde, Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak diğer imzacı/destekçi kurumlarla birlikte, saat 09:00'da adliye önünde ortak basın açıklaması düzenleyeceğiz. Basın açıklamasının ardından hep birlikte davayı izleyeceğiz. Haklara duyarlı olan, ırkçılığa, tüm ayrımcılık çeşitlerine karşı olan herkesi bu davanın takipçisi olmaya, ortak basın açıklamasına ve davaya katılmaya çağırıyoruz.

Hocalı mitinginde dağıtılan şapkalardan birinin bahçesine atılarak tehdit edilen ve bu nedenle son günlerde basında genişçe yer bulan Eva Aksoy'un suç duyurusu, savcılık tarafından takipsizlikle sonuçlanmıştır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgilendirme de dava sonrasında yapılacaktır.

***

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD) Başkanı Eva Aksoy, Türk olmadığı gerekçesiyle ötekileştirilerek, Türkiye’de birlikte yaşadığı insanların içinde yalnızlaştırılmaya çabalanarak, yaklaşık 8 yıldır düzenli olarak faşizan hakaret ve tehditlere maruz bırakılıyor.

Eva Aksoy'a gönderilen hakaret ve tehdit maillerinin bazıları, "Ne Mutlu Türküm Diyene" diye bitiyordu ve "biz, insanları arkadan hançerleyen Ermeni ırkından değiliz" deniliyordu maillerde... Aksoy, yıllar boyunca son derece çirkin ırkçı, faşizan hakaretlere maruz bırakıldı, ölüm tehditleri aldı, kendisine Türkiye'yi terk etmesi emredildi, ikâmetgâhının adresi internette yayınlandı, fiziksel saldırı girişimine maruz kaldı, evine ateş edildi, camları kırıldı, mahallede yapılan kulis çalışmaları ile "Türk düşmanı" olarak damgalandı, tehdit maillerinde geçen "Senin sonun darağacıdır" sözlerini hatırlatırcasına kapısının önüne metrelerce kalın halatlar bırakıldı. Son olarak da Hocalı mitinginden sonra bahçesine, mitingde dağıtılan "Ermeni Yalanına Sessiz Kalma" şapkalarından biri atıldı...

Eva Aksoy'un "katılan" sıfatıyla yer aldığı, kamuoyunda "Benim Ülkem Sana Dar Gelir" diye bilinen dava, tüm deliller sabit olmasına rağmen 3 yıldır, sanığın ve sanık vekillerinin anlamsız talepleri ile devam ediyor. Eva Aksoy'un bahçesinde bulunan "Ermeni Yalanına Sessiz Kalma" şapkasının ise Aksoy ile aynı sokakta oturan ve davada sanık olarak yargılanan kişinin avukatlığını yapan, bir emekli savcı tarafından atıldığı, güvenlik kamera kayıtları ile tespit edildi. Eva Aksoy bu kadar yoğun tehdit altındayken ve tüm bunlar gündelik yaşantısını etkilerken, açık bir tehdit olduğu kolayca anlaşılan bu nefret eylemi hakkında yapılan suç duyurusu ise, daha "millî" gördükleri konularda pek keskin olan savcılarımızın verdiği "takipsizlik kararı" ile sonuçlandı ve dava açılmasına gerek dahi duyulmadı.

Halklar arasındaki kardeşlik bağını budamaya çalışan, ırk ayrımcılığını kışkırtan ve toplumu ırkçı söylemlerle farklı etnik gruplara karşı harekete geçirmeye teşvik eden sanık (Ergenekon iddianamesinde “Kafes Eylem Planı”nda adı “saldırıya uğrayan gayrimüslimler” listesinde saldırgan olarak işaretlenen) hakkında açılan kamu davası, 5. duruşma ile görülmeye devam edilecek.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği
Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu

İletişim:

yeryuzuneozgurluk@gmail.com

Basında çıkmış ilgili haberler:





ETHA









GEÇTİĞİMİZ CELSE NE OLMUŞTU?

"Benim ülkem sana dar gelir" davasının bir sonraki duruşması 20 Mart 2012 tarihine ertelendi. 

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD) temsilcisi Eva Aksoy'a yönelik yıllardır düzenli biçimde sürdürülen hakaret ve tehditler nedeniyle görülen kamu davasının 4. duruşması Çağlayan İstanbul Adliyesi 30. Sulh Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görüldü.

Aksoy, e-mail aracılığıyla "Benim Ülkem Sana Dar Gelir, Sen Erivan'a Git", "Senin sonun darağacıdır" gibi ırkçı söylemler içeren hakaret ve tacize uğradığı, tehdit edildiği için mahkemeye başvurmuş, konuyla ilgili kamu davası açılmıştı.

Sanık, geçen duruşmada zorlanarak ifade vermişti. Devreye hakim girmiş ve sanığın avukatına "Müvekkilinize yardımcı olun" demişti. Güçlükle ifade veren sanık, suçlamaları kabul etmeyerek davaya konu olan e-mailleri kendisinin atmadığını, ancak belirtilen e-mail adresinin kendisine ait olduğunu beyan etmiş ve bir dönem evinde kiracı olarak oturan polislerin, bilgisayarını ödünç istediğini, e-maillerin bilgisayar bu polis memurlarındayken bilgisayara eklenmiş ya da atılmış olabileceğini öne sürmüştü.

Sanık tarafından Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli oldukları iddia edilen polis memurlarının Muş ve Van'a tayinlerinin çıktığı belirtilmiş, hakim adı geçen polis memurlarının görev yerlerinin tespitini istemişti.

O POLİS SARIYER EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDE HİÇ ÇALIŞMAMIŞ

Bugün görülen duruşmaya sanıklar katılmazken sanık avukatları, davacı Eva Aksoy ve avukatları hazır bulundu. Sanık avukatı, müvekkillerinin bu mailleri atan kişiler olmadığını, aidatının başkaları tarafından kopyalanarak bu maillerin atıldığını tekrarladı. Bunun içinde bilirkişi tespitinin yapılmasını talep etti.

Aksoy'un avukatı bu talebin reddedilmesi yönünde beyan bildirdi.

Diğer yandan ise Sarıyer Emniyet Müdürlüğü'nden gelen yazıda bilgisayarı alarak Aksoy'a mail gönderen kişiler olduğu iddia eden kişilerin Sarıyer Emniyet Müdürlüğü'nde hiç çalışmamış olduğu bildirildi. Adı geçen polis memurlarının Van Emniyet Müdürlüğü'nde çalışıp çalışmadığına dair ise yazı bekleniyor.

Davanın bir sonraki duruşma tarihi ise 20 Mart 2012 tarihine ertelendi.

SANIK VE AVUKATININ ADI ERGENEKON İDDİANEMESİNDE GEÇİYOR

Ergenekon iddianamesindeki "Kafes Eylem Planı" eklerinde adı geçtiği öğrenilen sanığın avukatının da Ergenekon iddianamesinde yer aldığı iddia ediliyor.