13 Mart 2012 Salı

Alevi örgütleri zaman aşımına karşı Adliye önünde

Sivas davası için Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Ankara'ya gelen Alevi dernekleri üyeleri Ankara Adliyesi önünde toplanmaya başladı. Sivas'ta yakılan aydınların fotolarını taşıyan kitle, adliye önünde sık sık "Adalet istiyoruz" sloganı atıyor, "Zaman aşımına hayır", "İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz" şeklinde dövizler taşınıyor.
 

Ankara Adliyesi'nde bugün görülecek olan Sivas katliamı sanıklarının yargılandığı davanın zaman aşımıyla aklanmasına karşı Alevi dernekleri üyeleri ve siyasi partiler Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.

Dava nedeniyle Kızılay Meydanı çevik kuvvet polisleri tarafından tutuldu, tomalar yerleştirildi. Adliye binası girişi de çevik kuvvet polisleri tarafından kapatıldı. Mahkeme için adliye önünde bir araya gelen kitle de polis kontrolünden geçirilerek içeriye alınıyor. Kitlenin adliye bahçesindeki bekleyişi sürüyor.

SİVAS'TA NE OLMUŞTU?

Sivas'ta Madımak Oteli'nde 35 kişi 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılarak öldürüldü. Katliam sonrası 128 kişi hakkında: “Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak” suçundan dava açıldı. 33 sanık idam cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 12'si yurtdışına kaçtı, hiçbiri Türkiye'ye teslim edilmedi.

Yakalanamadıkları için dosyaları ayrılan 7 kişi (Cafer Erçakmak, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu) hakkında ayrı bir dava açıldı. Davanın bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak'ın Sivas'taki evinde öldüğü ortaya çıktı.

Mahkeme Savcısı Hakan Yüksel ise, 21 Haziran 2011’de mahkemeye verdiği mütalaasında: Sanıklar “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak suçu ile yargılanıyor. Bu suçların zaman aşımı 15 yıl. Bu yüzden 6 sanık hakkındaki davanın düşmesini talep ediyoruz” dedi.

Kaynak: ETHA