13 Mart 2012 Salı

Sivas katliamı davası: Savcı mütalaasını tekrarladı

Sivas katliamı davası savcısı, ailelerin zaman aşımının işletilmemesi talebinin reddini istedi.


35 kişinin yaşamını yitirdiği 2 Temmuz Sivas Madımak katliamı davasının karar duruşması başladı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katliamda ölenlerin yakınları ile birlikte ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP Genel Eş Başkan Gültan Kışanak ve BDP milletvekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri ve CHP'li milletvekilleri katıldı.

Duruşmada savcı, önceki duruşmada açıkladığı mütalaasını tekrarladı. Savcı, ailelerin avukatlarının Sivas katliamının insanlığa karşı bir suç olduğunu belirterek zaman aşımının işletilemeyeceği görüşünün aksi yönde görüş bildirdi. Savcı, bu talebin reddedilmesini istedi.

Savcı, önceki duruşmada müdahil avukatların Cafer Erçakmak'a ilişkin Adli Tıp Kurumu raporunun yenilenmesi talebinin de reddedilmesini istedi. Savcının ardından ailelerin avukatlarından Şanal Saruhan söz aldı.

MAHKEMENİN ADIMI AYDINLIĞA MI KARANLIĞA MI OLACAK

Saruhan, mahkeme heyetinin bugünkü kararıyla tarihi bir adım atacağını belirterek, "Bu adım ya aydınlığa ya karanlığa olacak" dedi. Polis kayıtlarına göre, Sivas katliamının 15 bin kişi tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Av. Saruhan, "Bunlardan sadece 163'ü hakkında dava açıldı, 39 kişi idam cezası aldı, sonra müebbete çevrildi. Ancak bu sanıkların büyük kısmı salıverildiği için yargılama sırasında infazı için bu sanıklar bulunamadı" diye konuştu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu vekilinin davaya ilişkin açıklamasını hatırlatan Saruhan, "Bu açıklama, adil yargılamanın ihlali suçudur" dedi. Uluslararası sözleşmelerde insanlığa karşı suçun ve zaman aşımının nasıl düzenlendiğine ilişkin örnekler veren Saruhan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı 12 Eylül iddianamesini hatırlattı. Saruhan, "Bu iddianamede savcılık darbe ve işkence suçlarını insanlığa karşı suç olarak tanımladı ve zaman aşımı olamayacağını belirtti. Siz de aynı yolda ilerleyerek Türkiye için bir başlangıçta bulunabilirsiniz" dedi.

Avukat Mehdi Bektaş ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni hatırlattı, zaman aşımı olamayacağını belirtti.

Avukat Kazım Genç, AİHM'in Litvanya kararını hatırlatarak, "AİHM kararı bizim için emsaldir. Mahkeme bu kararı dikkate almalıdır" dedi.

Katliamda yaşamını yitiren Sehergül Ateş'in yakını Avukat Süleyman Ateş, "19 yıldır adalet bekleyen biz mağdur ailelerinin bir nebze olsun kalplerini ferahlatmak istiyorsanız bu davada zaman aşımı uygulamayın" dedi.

ÖRGÜTLÜ BİR KATLİAM

Son olarak Avukat Mehmet Cengiz, Sivas katliamının örgütlü bir güç tarafından yapıldığını belirterek, "Bu örgütlü yapılanma hala ayakta. Zincirleme suç kapsamında değerlendirildiğinde zaman aşımı süresi daha başlamamıştır" dedi.

Bu arada, Ankara Adliyesi önünde Alevi örgütleri ve siyasi partilerden oluşan binlerce kişinin bekleyişi sürüyor.

Kaynak: ETHA