13 Mart 2012 Salı

NKP: Ölümle burun buruna yaşamak istemiyoruz

İzmir’deki emek, demokrasi güçleri ve çevre örgütleri tarafından oluşturulan Nükleer Karşıtı Platform, Fukuşima nükleer kazasının yıldönümünde basın açıklaması yaptı. 


Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında ellerinde nükleer karşıtı döviz ve pankartlar taşıyan vatandaşlar, AKP Hükümetine nükleer santraller sevdasından vazgeçme çağrısı yaptı.

MERSİN’DE YAPILAN NÜKLEER SANTRAL NEYİN KARŞILIĞIDIR?

Basın açıklamasında konuşan NKP Dönem Sözcüsü Talat Canpolat, Fukuşima’daki nükleer felaketin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirterek, “yıkımın tam bilançosunun bile bilinemediğini söyledi. Türkiye’de hükümetin nükleer enerji dayatmasında bulunduğunu aktaran Canpolat, “Fukuşima’da yaşanan felaketi mutfak tüpü kazalarıyla karşılaştırarak, bilimsel verilerle adeta alay eden bu anlayışın enerji arz güvenliği bahanesine sığınmasını gerçekçi bulmadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Akkuyu Nükleer Santral projesi çalışmalarına hız verilmiş, ÇED süreci başlatılmıştır. Dünyada gelişmiş ülkeler nükleer enerji politikalarını gözden geçirir, askıya alır, iptal ederken 20 milyar dolar harcanarak bir yapılacak nükleer enerji santrali neyin karşılığıdır” diye konuştu. Canpolat sözlerini, “biz ve gelecek kuşakların ölümle burun buruna yaşamasını istemiyoruz” diye bitirdi.

Konuşmanın ardından eyleme katılanlar elele tutuşarak Cumhuriyet Meydanı’nda zincir oluşturdular.

MERSİN FUKUŞİMA OLMASIN!

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) düzenlemiş olduğu etkinlikle Akkuyu’da yapılmak istenen Nükleer Santrale karşı olduklarını bir kez daha haykırdı.

1 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde Akkuyu için hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasının yayınlanmasının ardından eylemliklerine hız veren NKP’liler, bugün Ulu Cami önünde toplanarak yürüyüş yaptılar.

Yürüyerek sahile gitmek isteyen kitle emniyet güçleri ile kısa süreli bir tartışmaya girdi. Emniyetin belirlediği güzergâhın dışında yürümek isteyen halk, deniz kenarına giderek Fukuşima’da yaşamını yitiren binler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından denize Fukuşima’da ölenler adına sembolik karanfil ve güller bırakıldı.

Kaynak: Evrensel