17 Mart 2012 Cumartesi

6 faili meçhulde JİTEM imzası

1995'te 2 öğretmen ve bir sivilin öldürülmesinden bir gün sonra gözaltında kaybedilen 6 kişinin, JİTEM tarafından infaz edildiği ortaya çıktı.

Faili meçhullerle ilgili soruşturma kapsamında, Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde yaşanan katliamla ilgili bilgilere ulaşıldı.

2 öğretmen ile bir sivil vatandaşın kaçırılıp öldürülmesinden bir gün sonra gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 6 kişinin, JİTEM tarafından infaz edildiği belirlendi.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, özel yetkili savcı, 1995'teki faili meçhul cinayetlerin JİTEM tarafından işlendiğini tespit etti. İnfazlara şahit olan Bilal Batırır isimli bir uzman çavuşun da 'ağzı sıkı değil' gerekçesiyle öldürüldüğü ortaya çıktı. Savcılık, uzman çavuşun eşi Hatice Batırır'ın 21 Mayıs 1996'da Feke Savcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesini dosyaya ekledi.

Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde, Konyalı İlkokul öğretmeni Gürkan Arıtürk, fen bilgisi öğretmeni Ökkeş Kaya ve müteahhit Süleyman Seyhan'ın PKK tarafından öldürülmesinin ardından gözaltına alınan 6 çobanın Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı'nda gördükleri işkence sonucu öldükleri ortaya çıktı.

Çobanlar Abdurrahman Coşkun, Abdullah Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön, Seyhan Doğan, kardeşi Hazni Doğan ve Davut Altınkaynak 1995 yılında üç öğretmenin ölümünün ardından gözaltına alındı. Hazni Doğan, 3 gün sonra yaşı küçük olduğu için köye geri gönderildi. Diğer 6 çoban gördükleri işkenceler sonucu yaşamını yitirdi. Çobanların Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı'na 1 kilometre uzaklıktaki bir araziye gömüldüğü ortaya çıktı.

6 çobanın işkencede ölümüne şahit olan Bilal Batırır isimli uzman çavuşun da öldürüldüğü anlaşıldı. Savcılık, uzman çavuşun eşi Hatice Batırır'ın 21 Mayıs 1996'da Feke Savcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesini bularak dosyaya ekledi. Hatice Batırır, "Eşimin, öldürülen Seyhan Doğan'ın cesedinin yerini yakınlarına söylediği ve bildiklerini etrafa anlattığı bilgisi karakola gitmiş." şeklinde beyanlarda bulunmuştu.

Dosyanın gizli tanıkları da, uzman çavuşun, karakol komutanının emriyle, 'ağzı sıkı değil' denilerek öldürüldüğü, cesedinin de yakıldığını anlattı.

Kaynak: ETHA