3 Ocak 2012 Salı

Öğrenciler Serbest, Öğrenciler Dayanışmada

İstanbul Üniversitesi'nde çıkan tartışmanın ardından gözaltına alınan öğrenciler serbest. Çeşitli örgütlerden öğrenciler, dünkü olayı protesto ederek "Sağ sol çatışması değil, faşist saldırı var" dedi.



Çeşitli örgütlerden üniversite öğrencileri, İstanbul Üniversitesi'nde dün sol görüşlü öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto etti.

Üniversitenin Hukuk Fakültesine Uludere'de ölenler için afiş asılmak istenmiş, ancak sağ görüşlü bir grup buna tepki gösterince iki grup arasında gerginlik yaşanmıştı.

Sol görüşlü öğrenciler, karşı tarafın kendilerine sopa ve satırlarla saldırdığını söylemişti. bianet'e konuşan öğrenciler olayda, sağ görüşlü öğrencilerden yaralananlar olduğunu belirtmişti.

Olayın ardından aralarında Hayat TV haber merkezi editörü Cem Şimşek de olduğu sadece sol görüşlü 23 öğrenci gözaltına alınmış, diğer gruptan gözaltına alınan olmamıştı.

Üniversite binası önünde "Sağ sol çatışması değil, zorbalık, polis saldırısı" pankartı arkasında bir araya gelen öğrencilere, akademisyenler ve aileleri de destek verdi.

Öğrencilerden birinin annesi Ferdana Kösedağı, "Televizyonda, bir öğrencinin üstüne polisin çullandığını gördüm; bir baktım benim kızım, kalbim duracaktı" diye anlatıyor.

"Kızım İletişim bölümünde okuyor, her sabah okula gönderirken acaba akşam bugün bir saldırıya uğrar mı korkusu yaşıyorum. Bu öğrenciler, AKP'nin üniversiteleri piyasalaştırmasına karşı çıkıyor. Bu yüzden susturulmak isteniyorlar, susmayacaklar ben çocuğumun yanındayım."

"Kapıda X-ray var, satırlarla nasıl girdiler"

Yapılan basın açıklamasında, devrimci öğrencilerin, dün polis ve özel güvenlik görevlilerinin gözetiminde "faşist öğrencilerin" saldırısına uğradıkları belirtildi.

"Devrimci öğrenciler satır ve sopalarla saldırıya uğramasına rağmen, çevik kuvvet yine onları gözaltına aldı. Hatta orada bulunmayan öğrencileri de rastgele gözaltına aldı."

Açıklamada, okulda X-ray cihazı olduğunu hatta bu cihazın üniversite özgürlüğünü kısıtladığı için kaldırılmasını isteyenlere sorgulama başlatıldığını ancak "faşist öğrencilerin" ellerinde satır ve döner bıçaklarıyla bu aletlere rağmen dün okula girebildiklerine dikkat çekildi.

Sol görüşlü öğrencilerin, hem okul içinde hem de okul dışında can güvenlikleri olmadığı belirtilen açıklamada, okuldan topluca girip çıktıklarını ancak bu yüzden polisin "bu şekilde yürüyemezsiniz" baskısına uğradıkları ifade edildi.

"Karton masa kuran, afiş asan bizler sürekli ceza alırken, kulüp açmamıza izin verilmezken diğer öğrenciler merkezler kurup istedikleri anmaları okulun kendilerine tahsis ettiği amfilerde yapabiliyor."

Basın açıklamasından sonra öğrenciler, arkadaşlarının sorgulandığı Çağlayan Adliyesi'ne gitti. Gözaltına alınan öğrenciler saat 15:45'te serbest bırakıldı.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraf ve video: Nilay VARDAR