3 Ocak 2012 Salı

Kışanak: Yok mu sizin insanlığınız?



BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak TBMM'de yaptığı konuşmada, Uludere Katliamı'na ilişkin AKP'lilerin yaptığı değerlendirmeleri eleştirerek, "Katliamdan 20 saat sonra 'operasyon kazası oldu' sözünü duyduk. Kimsiniz siz. Nasıl 35 kişinin ölümü karşısında bu kadar umursamaz, bu kadar haddini bilmez oluyorsunuz. Önce çıkacaksınız özür dileyeceksiniz af dileyeceksiniz, insansanız eğer" dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda söz alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, vicdanı olanlara sesleneceğini, vicdanı olmayanlara söylenecek sözün kalmadığını belirterek, "Hükümet, devleti ile medyası ile bu vicdan muhasebesinde zaten sınıfta kaldı. Ben kendisine insanım diyenlere sesleniyorum. O köyde ne yaşandı bunu anlamak isteyenlere sesleniyorum" dedi. Kışanak, göz göre göre açık ve planlı bir katliamla karşı karşıya olunduğunun altını çizerek, katliamı gizlemeye kimsenin yalanının yetmeyeceğini söyledi. Kışanak, Roboski'de yaşananları oradakilerin çok iyi bildiğini ancak batıda yaşayan Türk halkının kandırılmaya çalışılacağını belirterek, "Bunu batıdaki Türk yurttaştan gizlersiniz. Buradan vicdanlı Türklere sesleneceğim" diye konuştu.

‘BU TABLO KARŞISINDA UTANMAYAN MÜSLÜMAN’IN İNANCINDAN ŞÜPHE DUYARIM’

Kışanak, Roboski'de savaş uçakları tarafından bombalanan çocukların katırların karnına saklandığını, bombalama sonrasında o çocukların bedeni ve kanı ile katırların bedeni ve kanının birbirine karıştığını söyleyerek, "Bu tablo karşısında tüyleri ürpermeyenin insanlığından şüphe ederim. O çocuklar tir tir titrediler el ele tutuştular. Parçalanmış cesetleri çıkardığımız zaman korucu çocuğu ile diğer ailenin çocuğu el eleydi. Bu tablo karşısında özür dilemeyi aklından geçirmeyen, vicdan muhasebesi yapmayanın insanlığından şüphe ediyorum. O çocuklardan birisinin cesedini bulduğumuzda işaret parmağı havadaydı. Kelimeyi şahadet getirerek can verdi. Bu tablo karşısında kendine Müslüman'ım deyip utanmayanın inancından şüphe ederim" dedi.

‘ÖNCE ÖZÜR DİLEYECEKSİNİZ’

Kışanak, "Kaçakçılık yapıyorlardı" şeklindeki değerlendirmeleri de eleştirerek, "Buralarda trilyonluk vurgunlardan söz etmiyorsunuz. Bu memleketin yarısı kayıt dışıdır. Budur kaçakçılık işte. Bir ekmek parası için kendi köyünün 2 kilometre uzağına gitmek mi kaçakçılık. O köylüler her gün sizin deyiminiz ile kaçak olarak geçip tarlasını suluyorlar. Neyin kaçağı yok mu sizin insanlığınız" diyerek tepki gösterdi. "Operasyon kazası oldu" sözünü söylemek için insanlıktan çıkmak gerektiğini vurgulayan Kışanak, "İnsan önce yaşanan acıyı paylaşmayı bilir ama biz bu hükümetten 20 saat sonra 'operasyon kazası' sözünü duyduk. Kimsiniz siz. Nasıl 35 kişinin ölümü karşısında bu kadar umursamaz, bu kadar haddini bilmez oluyorsunuz. Önce çıkacaksınız özür dileyeceksiniz, af dileyeceksiniz insansanız eğer. Kendinizden utanın" şeklinde konuştu.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

Kışanak, yaşanan katliamın hesabını ne pahasına olursa olsun soracaklarını belirterek, "Kürt halkını katliamlarla ezmeye çalışanlar bunun altında kalacaklar. Bin kere katliam yapsanız da kimliğimizden, kültürümüzden vazgeçmeyi tercih etmeyeceğiz" ifadesinde bulundu.

‘BİZİM KÖKLERİMİZ CUDİ’NİN, GABAR’IN, MUNZUR’UN EN DERİNLERİNDEDİR’

Kışanak, "Bu topraklarda kök salmanıza izin vermeyeceğiz" yönündeki değerlendirmelere de sert tepki göstererek, "Biz bu topraklarda bin yıllardan beri varız. Köklerimiz Cudi’nin, Gabar’ın, Munzur’un en derinlerindedir. Tarihten beri vardık bundan sonra da varız. Atalarımız burada, kültürümüz burada. Bu sizin haddinize mi? Bu cümleleri kuranlar utansınlar" diye konuştu. Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu öfkemi bir kadın olarak, bir insan olarak, bir anne olarak haklı görüyorum. Ben orada o kadınlara sarıldım. 2-3 kardeşini yitirmiş genç kızlara sarıldım. İnsanlığınız varsa özür dilersiniz acılarını paylaşırsınız. Siz de gidersiniz oralara. Ama 'operasyon kazasıdır' gibi laflarla bu halkın yanına yaklaşamazsınız. Bu kadar açıktır. Nerede durduğunuzu bileceksiniz."

KAN PARASI...

Konuşması sırasında AKP'li vekillerin laf atması üzerine, "Utanın bir de konuşuyorsunuz. İnsanlara bir de para vermeye çalışıyorsunuz. Bizim kültürümüzde bu tazminata kan parası denir. 'Devletim, gücüm var cinayet işlerim parasını veririm kapanır' diyorsunuz. Utanın be" yanıtını verdi.

Kaynak: ANF

Not: Kışanak'ın TBMM'deki bu konuşmasını, bizzat devletin gerçekleştirdiği Roboski katliamında yaşananların aktarımı açısından önemli bulduğumuz için bloga ekledik. Ancak konuşmasında yer verdiği "...sanki sinek ölmüş, sanki iki tane tavuk ölmüş gibi..." sözlerini asla kabul edilemez bulduğumuzu ifade etmek isteriz. Yeryüzünde yaşayan her canlının türüne, ırkına, cinsiyetine vb. farklılığına bakılmaksızın, başta yaşam hakkı olmak üzere birçok varolan/doğal hakka sahip olduğunu  ve bu hakların esnetilemeyeceğini, farklılıklara göre öncelik sırası yapılarak birbirleri ile kıyaslanamayacağını düşünüyoruz.