3 Ocak 2012 Salı

Çevre 're'sen onay' tehdidi altında

İzmir'de Aliağa Belediyesi, yıllardır karşı çıkmasına rağmen termik santrale onay vermek zorunda kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "re'sen onay" yetkisi nedeniyle termik santral başvurusunu reddedemeyen Belediye, "Çevre için mücadelemiz sürecek" dedi.

AKP Hükümeti'nin son yıllarda çıkardığı ve bakanlıklara re'sen onay yetkisi veren yasal düzenlemeler, vatandaşa en yakın hizmet üreten belediyeleri zora sokuyor. İzmir'in Aliağa ilçesinde halkın ve belediyenin karşı çıktığı termik santrale, bakanlığın re'sen onay yetkisi nedeniyle izin verildi. Aliağa Belediye Başkanı Oğuz, "Re'sen onay yetkisi demokles'in kılıcı gibi başkanların üzerinde duruyor. Vatandaşın yaşam hakkını hiçe sayan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden santrallara belediyeler onay vermese de bakanlık resen onay veriyor" dedi.

İzmir'in Aliağa ilçesinde İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmak istenen 350 Megawatt gücündeki termik santral için firma devletin tüm kurumlarından onay aldı. 2009'da EPDK'dan 49 yıllığına onay alan firma, 17 Haziran 2010'da Çevre Bakanlığı'ndan ÇED olumlu raporu aldı. Firma, imar planları için Büyükşehir'e başvurmak yerine doğrudan Bakanlığa başvurdu. Geçtiğimiz Ağustos ayında santralın kurulacağı alanla ilgili 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından re'sen onaylandı.

Firma, inşaat ruhsatı için ise Aralık ayı başında Aliağa Belediyesi'ne başvurdu. Belediye, yasal ve teknik gereklilikler yerine getirilmesine rağmen imzalamadı, ancak 30 Aralık'ta yanıt vermek zorunda kaldı ve inşaat ruhsatını onayladı.

Bölgede termik santral kurulmasına yıllardır karşı çıkan Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, şu açıklamayı yaptı: "Bölgemizde 4-5 firma termik santral kurmak istiyor. Termik santrallerin bölgemizi yaşanmaz hale getireceği düşüncesiyle yıllardır karşı çıkıp, çevreci örgütlerle birlikte hukuki platformlarda mücadele ediyoruz. Ancak hükümetin çıkardığı yasal düzenlemeler elimizi kolumuzu bağladı."

İzdemir'in başvurusu için ise "Belediye olarak yasal nedenlerle inşaat ruhsatı onayını vermek zorunda kaldık. Aksi halde bakanlık resen onay yetkisini kullanarak bu onayı verecekti" diyen Oğuz, santrala karşı yerel dinamiklerle birlikte mücadeleyi süreceklerini söyledi.

Oğuz, şöyle konuştu: "Aliağa Belediyesi olarak bir tarafta Aliağa'yı, çevremizi korumaya çalışıyoruz, diğer taraftan hukuk ve Hükümetin çıkardığı düzenlemeler, resen onay yetkileri demokles'in kılıcı gibi üzerimizde duruyor. Artık feryat ediyorum. Yerinden yönetimi güçlendirmemiz gerekirken, Belediyeleri Ankara'nın verdiği kararlara mahkum etmeyi kabul etmiyoruz. Türkiye'nin her yerinde yerel yönetimler zor bir dönemden geçiyor. Ama İzmir'de bu baskıyı daha fazla hissediyoruz. Temsil ettiğimiz kentlerimizde özgür kararlar almak, çevreyi, insanımızı korumak istiyoruz."

Kaynak: ETHA