4 Ocak 2012 Çarşamba

Hapishaneden Haber Var

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, son operasyonlarda tutuklanan, aralarında Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, Yüksel Genç gibi isimlerin de olduğu tutukluları ziyaret ediyor.

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, bugün Bakırköy Kadın Tutukevi'ni ziyaret etti. Kışanak, basına ve avukatlara yönelik son KCK operasyonunda tutuklanan kadınlardan 10'uyla görüştü.

Görüş sonrası tutukevi önünde basına açıklama yapan Kışanak, KCK adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında en son avukatların ve gazetecilerin göz altına alınıp tutuklandığını hatırlattı.

'DEMOKRASİ KRİZİ YAŞIYORUZ'

Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dokunulmaz olan 3 temel hak vardır. Bunlar yaşam hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkıyla savunma hakkıdır. Bunlar hukukun temelidir. Biz bugün her üçünün de ihlal edildiği bir demokrasi krizi yaşıyoruz. Gazeteci ve avukatların tutuklu olması bu ülkenin demokratik sistemi açısından bir kara lekedir."

'HABER ALMA VE SAVUNMA HAKKIMIZ GASP EDİLDİ'

Kışanak, gözaltına alınan gazetecilere yaptıkları haberlerin sorulduğunu bildirdi, gazetecilerin yaptıkları haberlerin suç konusu olmasını "Kabul edilemez" şeklinde değerlendirdi. Kışanak, şunları kaydetti: "Bunlar, hepimizin özgürlüklerini engelleyen operasyonlardır. Onlar tutuklu olduğu için haber alma ve savunma hakkımız gasp edilmiş durumda."

BASINA: MESLEKTAŞLARINIZA SAHİP ÇIKIN

Gazetecilerden selam getiren Kışanak, basın emekçilerine seslendi, tutuklu meslektaşlarıyla dayanışmalarını istedi. Kışanak son olarak, gazetecilerin taleplerini şöyle açıkladı: "Temel beklentileri, bir an önce bu demokrasi krizinden çıkılması, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve bu siyasi operasyonlara son verilmesi. Uludere'deki operasyon için üzüntülerini bildirdiler, katliamı kınıyorlar, sorumluların yargılanmasını istiyorlar."

Kışanak'ın ziyaret ettiği kadın avukatlar ve gazeteciler şunlar: Yüksel Genç, Zeynep Ceren Kuray, Fatma Koçak, Zuhal Tekiner, Emine Büşra Ersanlı, Nahide Ermiş, Nevin Erdemir, Hatice Korkut, Asya Ülker, Çiğdem Kılıçgün.

Kışanak; Ragıp Zarakolu, Ömer Güneş, Muharrem Şahin, Erdal Avcı, Kazım Şeker, Şakir Demir, Doğan Erbaş, Hakan Sadak, Emrah Emekçi, Mustafa Avcı'yla görüşmek için Bakırköy'den Kandıra F Tipi Cezaevi'ne hareket etti.

Kaynak: ETHA

Tutuklanmaları Bizim Haklarımızı da İhlal Ediyor

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu ve diğer KCK tutuklularını Bakırköy ve Kandıra cezaevlerinde ziyaret etti.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu da dâhil olmak üzere,  Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında yürütülen operasyonlarda tutuklanan gazeteci ve avukatların ziyaretine gitti.

Metris ve Kandıra cezaevlerine ziyarette Bulunan Kışanak bianet'e, son iki KCK operasyonunda gözaltına alınan gazeteci ve avukatların yanı sıra Ersanlı ve Zarakolu'yla da görüştüğünü ve herkesin moralinin yüksek olduğunu söyledi.

Kışanak, tutukluların büyük bir dayanışma beklentisi içinde olduğunu ifade ederek, "Bu operasyonlarla hem savunma hakkı, hem haber alma hakkı, hem ifade özgürlüğü, hem basın özgürlüğü gibi en temel haklara yönelik bir saldırı oldu. Bunu kabul edilemez buluyorlar" dedi.

Gözaltı süreci ve savcılık soruşturmalarının tamamında sorulan soruların mesleki olduğunu ziyarette bulunduğu herkesin tekrarladığının altını çizen Kışanak, kişilerin mesleklerinin tanımı içinde olan gereklilikleri yerine getirdikleri için suçlanmalarının büyük bir haksızlık duygusu yarattığını söyledi.

"Gazeteciler toplu bir mektup yazmışlar, olanları anlatmışlar. Çünkü neden tutuklandıklarını biliyorlar. Diyorlar ki, 'Biz talimatla haber yapmadığımız ya da yayın durdurmadığımız ve kamuoyunun haber alma hakkını gözeten bir yayıncılık yaptığımız için içerideyiz.'"

"KCK adı altında yürütülen operasyon, siyasi ve hukuk dışıdır; kamu vicdanını da yaralıyor. Basına ve savunma hakkına yönelik bu son operasyonlar antidemokratik tutumu güçlendirdi" diyen Kışanak sözlerine şöyle devam etti:

Ersanlı, aynen devam edecek

"Bu durum, sadece tutuklananları ilgilendirmiyor, doğrudan bizim haber alma hakkımızı ve savunma hakkımızı da ihlal ediyor."

Kışanak, Ersanlı'nın moralinin iyi olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Büşra Hoca'nın morali iyi. Ama bir akademisyenin akademik bilgi oluşturma özgürlüğünün gasp edilmesini kabul edemiyor. Bir siyaset bilimi hocasının, yapması gerekenleri yaptığı için suçlanmasını sorguluyor. Çalışma notları, seminer konuşmaları, ders notlarından suç üretilmeye çalışıyor. O, bu konularda çalışmaya devam edeceğini ifade etti."

Ersanlı'nın dışarıdan gelen desteklerden çok memnuniyet duyduğunu ve teşekkür ettiğini belirten Kışanak, "Ancak bu demokrasi ayıbının ortadan kaldırılması için çok daha güçlü tepkilerin sergilenmesini bekliyor elbette" dedi.

Kaynak: Bianet