4 Ocak 2012 Çarşamba

Elektrik kesildi, 22 bin tavuk havasızlıktan öldü

Elazığ'ın Mollakendi Beldesi'nde elektriklerin kesilmesi sonucu havalandırma sistemi çalışmayan tavuk çiftliğindeki 22 bin tavuk, boğularak öldü.


12 yıldan beri tavuk yetiştiriciliği yapan Hasan Yetimoğlu, sabah saatlerinde elektriklerin kesilmesiyle birlikte jeneratörü çalıştıramadıklarını belirti.

Yetimoğlu şöyle konuştu:

"Sabah saat 05.00 sıralarında elektrik kesildi. Jeneratörü çalıştıramadık, yetişemedik. Kapıları açtık, ama geç kalmıştık. Tavukların hepsi ölmüştü. Yetkili yerleri aradık elektrikler kesilmiş diye fakat kimseden bir cevap alamadık."

Kaynak: Ntvmsnbc

Not: Haberde, tavuklar için kullanılan "telef oldu" ifadesinin yerine"ölmek" fiili kullanılmıştır. Telef olmak, sadece hayvanlar için kullanılan ve bu şekilde dile yerleşen, "ürün zaiyatı" anlamında kullanılan bir fiil olduğu için, hayvan-insan ayrımını ortadan kaldırmak amacıyla haber metnine müdahale edilmiştir. 

Ölen tavuk sayısı, 22 bin olunca, yani ancak "büyük bir ekonomik kayıp" olarak değerlendirilince ne yazık ki basın için haber değeri taşımaktadır. Her gün kanatlı kesimhanelerinde doğranan ve haberdekine benzer çiftliklerde milyonlarca hayvanın ölmesi ve hayat boyu zulme maruz kalması, basın ve toplum tarafından umursanmamaktadır. Bu nedenle işletme sahibinin kendince çözüm diye belirttiği "elektrik kesintisi önlemleri"ne dair beyanları haberden kırpılmıştır. Çünkü o beyanların da bizim için haber değeri bulunmamaktadır.