11 Ocak 2012 Çarşamba

"Gazetecilere Kelepçesiz Bayramlar"

Tutuklu gazetecileri temsil eden siyah kelepçe ve tişörtle Meclis kürsüsünden konuşan Onur, gazetecilerin koşullarının ağırlaştığını söyledi ve "Basın emekçilerine kelepçesiz bayramlar diliyorum" dedi.


"Bugün hem bir milletvekili hem de balkondan bizlerin çalışmalarını izleyen gazeteci meslektaşlarım adına buradayım."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Meclis'te yaptığı konuşmaya böyle başladı.

Onur, kürsüye tutuklu gazetecileri temsil eden sembolik siyah kelepçe ve üzerinde demir parmaklıkların olduğu "gazetecilere özgürlük" tişörtüyle çıktı.

"Bu yıl her yıl olduğundan daha buruk bir kutlama yapıyoruz. Çünkü mesleğimizin koşullarının en ağırlaştığı günlerden geçiyoruz."

212 Sayılı Basın Kanunu'nun kabul edildiği 1961'den bu yana gazetecilerin haklarının kullanılamaz hale geldiğini söyleyen Onur,  "İş güvencesi patronların insafına terk edilmiş durumda" dedi.

"Kapalı toplantılarda verilen ayarları, sabaha karşı medya yöneticilerine telefonlarla gelen baskıları, canlı yayınlarda arkadaşlarımızın kulaklıklarına gelen uyarıları bizler bilmiyor muyuz sanıyorsunuz?"

"İktidarın özgür basını hedef aldığını" söyleyen Onur, "İktidarı eleştiren, farklı görüşü savunan gazetecilere, yayıncılara davalar açılıyor, gazeteciler tutuklanıyor ve çeşitli gerekçelerle mahkum ediliyorlar" diye konuştu. Onur, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) rakamlarına göre, 31 Aralık 2011 itibarıyla cezaevindeki gazeteci sayısı 18'i hükümlü, 79'u tutuklu olmak üzere 97'ya ulaşmış durumda. Bu arkadaşlarımızın çoğu yazı işleri müdürü, temsilci, köşe yazarı ve muhabirlerden oluşuyor. 21' kadın..."

"10 yıla yaklaşan AKP iktidarı tarihin sayfalarına duble yolları, ihracat rekorları, sağlık hizmetleri ile değil 'tutukluluk' kelimesiyle özdeşleşerek geçecek. Tutuklu çocuklar, tutuklu öğrenciler, tutuklu gazeteciler, tutuklu çevreciler, tutuklu sivil, asker, akademisyenler ve milletvekilleri..."

"Yalnızca Silivri değil ülkenin her yerindeki cezaevleri toplama kampı, tüm mahkemeler tiyatro... Cezaevleri koşulları ise, burada adını anmak istemediğim bizim gençliğimizin travması olan bir filmi hatırlatıyor. Sayın Adalet Bakanı, gelecek kuşaklar tarihinizi böyle okusun istemiyorsanız bu intikam adaleti ve kan davası hukukundan vazgeçin!"

Onur, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin 5. yılını doldurduğunu söyledi ve hem Dink'i hem de Van depreminde enkaz altında kalarak görev başında yaşamlarını yitiren gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ı andı. Onur, konuşmasını, "Basın emekçilerine kelepçesiz bayramlar diliyorum" sözleriyle bitirdi.

Kaynak: Bianet


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü konulu genel kurul konuşması from Melda Onur on Vimeo.