11 Ocak 2012 Çarşamba

Dikmen'de yıkım eylemle durduruldu

Dikmen Vadisi'nde yıkımlar başladı. Bir ailenin eşyalarını almasına dahi izin verilmeden evleri başlarına yıkıldı. Halk, Turhan Güneş Bulvarı'nda yolu trafiğe kapatarak eylem yaptıktan sonra yıkımlar durduruldu.


 Uzun zamandır yıkımlara karşı mücadele eden Dikmen Vadisi halkı, güne yıkımlarla başladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı yıkım ekipleri, dün halkın direnişi nedeniyle geri çekildiği Dikmen Vadisi'ne bugün yeniden geldi. Belediye ekiplerine çok sayıda zabıta ve çevik kuvvet polisi de eşlik etti.

Atık kağıt işçilerine ait olduğu belirtilen bir ev, ekipler tarafından yıkılırken, bunun üzerine halk, Turhan Güneş Bulvarı'na çıkarak yolu trafiğe kapattı. Eylemden kısa süre sonra yıkım çalışmaları durduruldu.

Halk, yeniden mahalleye dönerken, belediye yıkım ekipleri ve çevik kuvvet polisleri de Dikmen Vadisi'ni terk etti. Yıkım yetkililerinin Vadi'den ayrılırken "Cumartesiye kadar burada sağlam ev bırakmayacağız" dediği belirtildi.

Bu arada evi yıkılan atık kağıt işçinin 4 çocuğu olduğu, eşyalarını almasına dahi izin verilmediği öğrenildi.

KARDA KIŞTA SOKAĞA ATILIYORLAR

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Dikmen Vadisi halkı, "Yoksulluğumuzla alay edip bize 'liman satın' önerisi getiren Belediye Başkanı Melih Gökçek, binlerce insanı bu kış gününde sokağa atmak istiyor" dedi.

Vadi halkı, insanların soğuk havada, kar yağışı yaşandığı bir döneminde evsiz bırakılıp sokağa atılmak istendiğini belirtti.

Belediyenin kendilerine Mamak Kusunlar'da bulunan TOKİ konutlarından daire önerdiğini hatırlatan Vadi halkı, ancak bu dairelerin her birinin toplam bedelinin 100 bin TL'yi aştığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Bize önerilen TOKİ konutları, bu koşullarda bir aldatmacadır! Ne vadi halkının bu parayı ödeme gücü var, ne de 75 metrekare brüt alanı bulunan bu konutların gerçek değeri budur" denildi.

Vadi halkı, 6 Ocak'ta görüştükleri Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in "Kocam işsiz, çocuğum hasta, ben TOKİ konutları için istenen bu parayı nasıl öderim?" diyen bir mahalleliye "Kocan limon satsın" önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

Açıklamada şöyle denildi: "Yukarı Dikmen Vadisi'nde barınan 600'e yakın hane, binlerce insan; evsiz yuvasız kalmamak için mücadele vermektedir. Özünde bir rant projesi olan 'Yukarı Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne karşı barınma ve insanca yaşam hakkını savunmaktadır. Son derece yoksul, dar gelirli insanlar olarak, uzun yıllardır vadide bulunan ve aile kurup barındığımız gecekondularımız yıkıldığı takdirde; ne gidecek bir yerimiz, ne de yaşama tutunmaya dair bir başka olanağımız vardır. Bizler bir kez daha yetkililere ve kamuoyuna sesleniyoruz. Bizler bu ülke yurttaşları olarak, herkes gibi yaşam ve barınma hakkımız olduğunu, insani ve haklı taleplerimizin dikkate alınmasını, yıkım ve şiddet ile hiç bir sorunun çözülemeyeceğini dile getiriyoruz.

Bu kış günlerinde bizi sokağa atmak isteyenlere, halk ile uzlaşmak yerine yıkım ve şiddeti tercih edenlere; akıl ve vicdan sahibi herkesin karşı çıkmasını diliyoruz."

Kaynak: ETHA