11 Ocak 2012 Çarşamba

2B ile kentsel dönüşümün önü açılıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazileriyle ilgili yasa taslağının yakında Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Taslakla ilgili ayrıntılara da değinen Şimşek, 2B yasasıyla kentsel dönüşümün önünün açılmasının amaçlandığını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazileriyle ilgili yasa taslağının yakında Meclis'e geleceğini açıkladı. Şimşek, Sapanca'da defterdarlarla yaptığı toplantıda 2B arazileriyle ilgili yasa taslağını hatırlatarak, taslak hakkında bilgiler verdi.

"2B ARAZİLERİ 2012'DE HAKİKATEN ÇOK ÖNEMLİ OLACAK"

Mehmet Şimşek orman vasfını yitirmiş hazine arazileri yani 2B arazilerinin 2012 yılında "hakikaten çok önemli bir konu" olacağını belirtti. Yasa tasarısıyla, devletle vatandaş arasındaki ihtilafların giderilmesinin amaçlandığını söyledi: "Bugün İstanbul'da öyle semtler, öyle ilçeler var ki neredeyse tamamı 2B arazilerinde yapılmış. Bu yasa ile devletle vatandaş arasında, 40-50 yıldır devam eden ihtilafların çözülmesini amaçlıyoruz.''

Maliye Bakanı tarım arazilerinin de 2B kapsamına alındığını, mücavir alan dışında tarım arazilerini çiftçilere satarak ölçek büyüteceklerini söyledi. ''Bu anlamda, tarımımızın daha verimli bir noktaya erişmesini sağlayacağız'' diyen Şimşek, bu sayede ecrimisil (bir malın kullanımından doğan parasal bedel) sorununu da çözmüş olacaklarını öne sürdü.

2B İLE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILIYOR

Mehmet Şimşek 2B kapsamında kentsel dönüşümün de önünün açılacağını söyledi. 2B yasasıyla kentsel dönüşümü mümkün kılmanın ve kentsel dönüşüme gelir üretmenin amaçlandığını açıklayan Şimşek "Yasal düzenleme çıktığında, 2012'de biz çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm için belediyelere, ilgili idarelere tahsil edilecek yerleri tahsis edeceğiz. Hak sahiplerine de hızlı ve sorunsuz şekilde satacağız" dedi.

"UYGULAMA 2012 YILI İÇİNDE TAMAMLANMIŞ OLACAK"

Taslakla ilgili olarak AA muhabirine konuşan Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden bir değerlendirme yapılacağını belirtti. Şimşek, taksitli satışlarda farklı bir düzenleme öngörüldüğünü, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim yapılacağını söyledi. Taslakta, peşin ödemenin avantajlı hale getirildiğini belirten Şimşek, 2B arazilerinin satışı için 6 aylık bir süre öngörüldüğünü de kaydetti. Taslağın yakın bir zamanda Meclis'e sevk edileceğini söyleyen Şimşek, ''Meclisimiz onaylarsa, inşallah uygulama 2012 yılı içinde tamamlanmış olacak'' dedi.

Kaynak: Haberlink