17 Ocak 2012 Salı

Dink davasında karar günü

Hrant Dink suikasti davasının 25. duruşması sanıkların ve avukatların esas hakkındaki savunmalarıyla devam ediyor.


Beşiktaş'taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 25. duruşması görülen Hrant Dink davasında karar bekleniyor.

Sanık Yasin Hayal, Erhan Tuncel ile tutuksuz sanık Ersin Yolcu'nun hazır bulunduğu duruşmaya, Hrant Dink ailesinin avukatları ile sanık avukatları katıldı.

KADRİYE CEYLAN'A RET

Duruşma 2004 yılından beri kayıp olan Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan'ın davaya katılma dilekçesi hakkında verilen kararla başladı. Kadriye Ceylan, oğlu Ceylan'ın 2004 yılından beri kayıp olduğunu, Osman Hayal ve Ali Kaya ile birlikte birkaç kişi tarafından işkence edilerek öldürüldüğüne ilişkin Taraf gazetesine bir ihbar mektubu ulaştırıldığını belirterek, mahkemeye dilekçe sunmuştu. Mahkeme, talebi kabul etmedi.

SAVCI: MÜTAALA HALA GEÇERLİ

Esas hakkındaki mütalaasına ilişkin mahkeme heyetinin söz verdiği savcı Hikmet Usta, mütaalanın halen geçerli olduğunu ifade etti. Dink ailesi avukatlarından Cem Halavurt ise mütalaaya karşı beyanda bulunmak istediklerini belirtti. Halavurt, savcının ek beyanda bulundurma zorunluluğu olduğunu ifade ederek, "Savcı sadece cinayete odaklanarak gerçeği göremiyor. Dink, azınlık politikaları ile ilgili görüşlerinden ötürü hedef haline getirildi" dedi.

Savcı'nın esas hakkındaki mütalaasında cinayetin örgüt bağlantısıyla ilişkilendirilmesine katıldıklarını ifade eden Halavurt, "Hrant Dink'in hedef haline getirilmesi emniyete giden kilometre taşıdır" diyerek delillerin karartıldığını ve örgütün kapsamlı bir şekilde ortaya çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi. Dink cinayetinin örgütsel faaliyetlerle işlendiğini ifade eden Halavurt, Osman Hayal'in olay günü İstanbul'da olduğunu belirterek Hayal'in adam öldürme ve örgüt üyeliği suçlamalarından cezalandırılmasını, diğer sanıkların da örgüt üyeliğinden ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep ettiklerini bildirdi.

SANIK AVUKATI: ALTAY VE CERRAH SORUMLU

Dink ailesi avukatlarının ardından sanık avukatları esas hakkındaki savunmalarına başladı. Savunmada, örgüt üyeliği suçlamasına ilişkin iddialara ağırlık olarak yanıt verildi. Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu, Tuncel'in bir emniyet istihbarat yardımcı elemanı olarak görevini yaptığını ve cinayeti önceden haber verdiğini söyledi. "Bu suçu ortaya çıkarması gereken kamu görevlileri bütün sorumluluğu müvekkilimin üstüne yıkıyor" diyen Soruklu, savunmasında Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah'ın bu cinayetten sorumlu olduğunu söyledi.

TUNCEL, HAYAL'İ SUÇLADI

Savunmasını üç bölüm şeklinde gerçekleştireceğini söyleyen sanık Erhan Tuncel, savunmasına şiirle başladı. Bir çok yazar ve şairden alıntılar yaparak savunmasını sürdüren Tuncel, savcının esas hakkında verdiği mütalaaya değindi. Savcının mütalaasında cinayetin Ergenekon ile bağdaştırılmasına atıfta bulunan Tuncel, "Ulusalcılık kavramını cezaevinde öğrendim. Veli Küçük, Doğu Perinçek, Doğan Yurdakul gibi isimleri sadece isim olarak tanıyorum. Bunlar sevimsiz kişiler. Onlarla ilgim, ilişkim hiçbir şekilde olamaz" dedi. Tuncel, "Bu cinayetin azmettiricisi, planlayicisi ve tetikçisi Yasin hayal'dir" dedi.

Tuncel, Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek hakkında, "İstihbarat Müdürlüğü'ne getirildiğinde Ergenekon örgütüne ilk kez o dokundu, kendisiyle bu yüzden uğraşılıyor. Sayın Akyürek gerçekten bir tanedir" dedi. Basında yer alan fotoğraflara ilişkin Tuncel, "İddianame daha hazırlanmadan basında Sayın Akyürek ile birlikte çekilen fotoğraflarımız yayınladı" diye konuştu.

Kaynak: ETHA