4 Ocak 2012 Çarşamba

"Akıbeti Kuşkonar'a Benzemesin"

Şırnak'ın köyleri 1994'te de bombalanmış, devlet sorumluluğu kabul etmemişti, olayla ilgili soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilemedi; Avukat Elçi, "Uludere soruşturmasının sonu Kuşkonar'a benzemesin" dedi.

Şırnak'ta 17 yıl önce köylerin bombalanmasıyla ilgili devletin sorumluluk kabul etmediğini söyleyen Avukat Tahir Elçi, bianet'e yaptığı açıklamada, "1994'teki olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmedi. Umarım Uludere'nin akıbeti Kuşkonar'la aynı olmaz" dedi.

Olayla ilgili açılan soruşturmaya yıllar sonra yanıt yazan Genelkurmay Başkanlığı, "Biz o tarihte o bölgede operasyon yapmadık" derken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 2008'de açılan davaya da Hükümet şu yanıtı göndermişti: "PKK yapmış olabilir."

Bombalanan köylerin sakinlerinin yedi yıldır avukatlığını yapan Elçi, 25-26 Mart 1994'de Şırnak'ın Kumçatı ve Koçağlı başta olmak üzere, Sapaca, Çağlayan ve Hisar köylerinde F-16'ların bombardımanı sonucu yaklaşık 40 kişinin öldüğü olayla ilgili hukuki süreci bianet'e anlattı.

* Yerel seçimden bir gün önce Kuşkonar ve Koçağlı köyleri bombalandı. 25'i Kuşkonar'dan, 13'ü Koçağlı'dan, birkaç kişi de diğer köylerden olmak üzere çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetti. Kuşkonarlılar ertesi gün eşyalarını toplayıp köyden kaçtılar ve bir daha da geri dönmediler.

* Koçağlı köyünde olanlarla ilgili jandarma köylülerden kısa bir ifade aldı. İfade, Cizre Savcılığı'na yollandı. Savcılık da, olayın sorumlusunu bir örgütmüş gibi göstererek dosyayı dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

* DGM Başsavcılığı "Olayda örgüt bağlantısı yok" diyerek görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Şırnak Savcılığı'na yolladı. Dosya 10 yıl boyunca savcılıklar arasında dolaştı. Kuşkonar köyünde olanlarla ilgili ise baştan itibaren hiçbir işlem yapılmadı. Dosya şu anda Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı'nda.

TSK: "Biz yapmadık"

* Soruşturma sırasında askeri makamlara yazılan yazıya Genelkurmay Başkanlığı'ndan kısa bir cevap geldi: "O tarihte o bölgeye bir hava operasyon düzenlenmedi..."

* Etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle 2008'de AİHM'e başvuru yapıldı. AİHM'in olayla ilgili Hükümet'ten istediği cevapta ise şunlar yazılıydı: "Olayın faili PKK olabilir. Eğer sorumlu PKK değilse bile askeri uçakların menşei belli değil. uçakların Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait olduğu kesinleştirilememiştir." Yargılama devam ediyor.

Avukat Elçi, "Bu cevapla devlet olarak sorumlu olmadıklarını söylediler. Türkiye sınırları içerisinde başka bir ülkenin uçakları gelip bombalama yaparsa bunların hangi ülkeden olduğu tespit edilemez mi? Devletin cevabı mantıksız. 17 yıldır etkin bir soruşturma yürütülmemesi, kamu görevlilerinin ne kadar zor soruşturulabildiğine dair büyük bir örnek" diyor.

Elçi, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki hava harekatında Ortasu ve Gülyazı köylerinden 35 kişinin öldürülmesi olayıyla Kuşkonar katliamı arasında benzerlik bulunduğunu söyledi:

"Uludere'den sonra sanki ilk kez böyle bir olay yaşanmış gibi gösteriliyor ancak belki de daha vahimi 17 yıl önce Şırnak'ta yaşanmıştı. Umarım Uludere'nin akıbeti Kuşkonar'a benzemez ve adil bir soruşturmayla gerçek ortaya çıkarılır."

Kaynak: Bianet