4 Ocak 2012 Çarşamba

'Adalet sağlanana kadar buradayız'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Siirt Adliyesi'nde görülen Esin Güneş davası öncesinde açıklama yaptı.

Öğretmen Esin Güneş'in ölümünün ardından eşi Güven Güneş hakkında açılan davayı izlemek üzere Siirt'e giden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adliye önünde açıklama yaptı, "Münevver'de nasıl kazandıysak, Ayşe Paşalı'nın katiline nasıl ağır ceza verdirdiysek Esin Güneş davasını da öyle kazanacağız. Esin Güneş davasında adalet sağlanana kadar arkamızda binlerce kadının sesiyle burada olacağız" dedi.

Siirt'te öğretmenlik yapan Esin Güneş, 2010 yılının Ağustos ayında bir uçurumun dibinde ölü olarak bulundu. Uçurumdan düştüğü sırada yanında olan kocası Güven Güneş ve kocasının arkadaşı Beşir Üzüm, Esin Güneş ile birlikte uçurumun kenarına gezmeye gittiklerini ve Esin'in kazayla düştüğünü iddia etti.

Ailesi kızlarının ölümünün kazayla değil kasıtlı olduğuna inandığı için dava açmak istedi. Ancak tüm delillere ve şüphelere rağmen dava açılmadı. Katil zanlısı olan Güven Güneş ve Beşir Üzüm ise serbest bırakıldı. Esin Güneş'in ailesi, dava açılabilmek için tam 1,5 yıl mücadele verdi ve dava 30 Kasım 2011'de başlayabildi.

Davaya bugün Siirt Adliyesi'nde devam edilecek. İstanbul, Diyarbakır, Eskişehir, Bursa, Ankara ve İzmir'den kadın örgütlerinin yer aldığı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yaptı.

'ESİN GÜNEŞ DAVASINDA ADALET İSTİYORUZ'

Platform adına açıklamayı okuyan Berna Görgülü, "Esin Güneş davasında adalet istiyoruz. Dava başladığından bu yana süregelen hukuksuzlukları değil, gerçekleri ortaya çıkartacak bir yargılama istiyoruz. Ağır ceza mahkemesinde görülmesine rağmen tutuksuz yargılanan katil zanlıları değil, keşif yapılmamış olay yerleri değil, Esin Güneş’in tırnağında bulunan başka birine ait DNA örneğine rağmen verilen takipsizlik kararı değil; derinlemesine, tam teşekküllü bir yargılama istiyoruz" dedi.

"Buradan kadın cinayetlerini önlemeyen devletin tüm kurumlarına sesleniyoruz: Adalet biziz, susmayacağız dememiz boşuna değil" diyen Görgülü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Esin Güneş davasında adalet için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak Esin Güneş'in ailesi ve tüm yakınları ile birlikte mücadele edeceğiz. İstanbul'dan, Diyarbakır'dan, Ankara'dan, Eskişehir'den, İzmir'den, Bursa'dan, Türkiye'nin her yerinden Esin'e sahip çıkmak için geldik. Takipçisi olduğumuz bütün kadın cinayeti davalarında olduğu gibi Esin öğretmende de tüm gerçekler ortaya çıkana dek davanın peşini bırakmayacağız. Münevver'de nasıl kazandıysak, Ayşe Paşalı'nın katiline nasıl ağır ceza verdirdiysek Esin Güneş davasını da öyle kazanacağız. Esin Güneş davasında adalet sağlanana kadar arkamızda binlerce kadının sesiyle burada olacağız."

Kaynak: ETHA