14 Mart 2012 Çarşamba

'Sivas vicdanlarda mahkum oldu'

Sivas katliamı davasının zaman aşımıyla düşürülmesine tepkiler devam ediyor. İHD, EMEP ve Devrimci Alevi Komitesi, yaptıkları açıklamalarla "davanın bitmeyeceğine" işaret etti. İstanbul 1 Mayıs Mahallesi'nde de kararı protesto etmek için yürüyüş yapıldı.

İHD Genel Merkezi'den yapılan açıklamada, zaman aşımı kararının evrensel hukuk ilkelerine ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu kaydedildi.
 
Mahkeme kararını, "hayırlı olsun" şeklinde yorumlayan Başbakan'ın bu sözünün hafızalardan silinmeyeceğini belirten İHD, "Bu topraklarda ötekileştirilenlere karşı bir daha asla suç işlenmemelidir ve her türlü ayrımcılığa son verilmelidir. Sivas Katliamı toplum vicdanında mahkûm olmuştur. Bu dava burada bitmeyecektir" dedi.

EMEP: ZAMAN AŞIMI KARARIYLA İNSANLIK BİR KEZ DAHA YAKILDI

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Sivas katliamı esnasında dönemin Sivas Belediye başkanı olan, sonra da milletvekili yapılan Temel Karamollaoğlu'nun "Gazanız mübarek olsun" dediğini hatırlattı. Başbakan Erdoğan'ın da zaman aşımı kararından sonra "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun" dediğini belirten Gürkan, aynı zihniyetin devam ettiğini kaydetti.

Sivas katliamına ilişkin yargılamaların eksik olduğunu ve insanlık adına yarım kalmış bir dava olduğunu kaydeden Gürkan, "AKP devlet destekli katliamları iki ayırmaktadır. Ucu kendine dokunanları, yandaşlarına uzananları yok saymakta, üzerini kapatmaktadır. Ancak kendisini güçlendireceğini, muhaliflerini zayıflatacağını düşündüklerini, bir yanıyla gündemde tutmaktadır" dedi.

Gürkan, halka ve insanlığa karşı işlenmiş suçların açığa çıkarılması ve sorumluların yargılanması mücadelesinin, demokrasi mücadelesinin önemli bir cephesini oluşturduğunu belirtti, kamuoyunu, zaman aşımı oyununu bozmak üzere davanın Yargıtay ve AİHM sürecini takip etmeye çağırdı.

'DEVLET SUÇLARINA YENİ BİR SUÇ DAHA EKLEDİ'

Devrimci Alevi Komitesi, zaman aşımı kararı ile devletin, suçlarına bir yenisini daha eklediğini bildirdi. Komite, "Bu ülkede katliamları gerçekleştiren, birebir örgütleyen her zaman devlettir. Kışkırtılmış insanlar demagojileri devletin bu rolünün üstünü kapatma işlevi görür. Ve işte 'katil devlet' gerçeği bu katliamların hesabını sormamakta, unutturmaya çalışmakta kendini gösteriyor" dedi.
Devletin bu karar ile "katillere "siz katledin, ben sizi koruyup kollar hatta ödüllendiririm" mesajı verdiğini belirten komite, "Mahkemeleriniz katilleri aklama devam etsin. Halkın hafızasında zamanaşımı yoktur. Hesabı sorulana kadar hiçbir katliamı unutmayacağız" dedi.

ATAŞEHİR'DE YÜRÜYÜŞ İLE PROTESTO EDİLDİ

İstanbul'un Ataşehir İlçesi'ne bağlı 1 Mayıs Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde kararı protesto etmek için eylem yapıldı. Mahalle halkı, karakol durağında toplanarak sloganlarla merkeze yürüdü. "Sivas'ı unutmadık unutturmayacağız", "İnsan yakmanın zaman aşımı olmaz" pankartının taşındığı yürüyüşte, sık sık "Sivas'ı unutma unutturma", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Halkımız saflara hesap sormaya" sloganları atıldı. 

Eylem, yapılan basına açıklaması ile son buldu.

Partizan, DHF ve Halk Cephesi tarafından örgütlenen eyleme ESP, SODAP, KÖZ, 2 Eylül Kültür Derneği, Anadolu Yakası Dersimliler Derneği, Doğuş Spor Kulübü ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği destek verdi.

Kaynak: ETHA