14 Mart 2012 Çarşamba

Asıl İşçiler, Taşeron Diye Çıkarıldı

Çapa Hastanesi'de yüzü aşkın taşeron işçi, mahkeme kararında üniversitenin asıl işçisi olmalarına rağmen işten çıkarıldı. Kadrolu şekilde işlerine geri dönmek isteyen işçiler, Dekanlığa yürüdü.


İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çıkarılan toplam 196 taşeron işçisi Dekanlığa yürüdü.

Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, mart ayının sonuna kadar toplamda 400 taşeron işçinin çıkarılacağını duyunca Çapa Hastanesi bahçesinde, işten çıkarılmaları engellemek ve kadrolu olmak için uyarı çadırı kurmuştu.

Çadırın kurulmasından iki hafta sonra 115 taşeron işçisi, Marmara taşeron firması tarafından işten çıkarıldı; daha önce çıkarılanlarla sayı 196'ya yükseldi.

Taşeron işçiler hastanenin asıl işçisi

Hastane yönetimi "sağlıkta taşeron işçi çalıştırılması yasak, bir şey yapamayız" diyor.

Ancak Çalışma Bakanlığı,  2008'de İstanbul Üniversitesi'deki inceleme raporunda, "Taşeron sağlık elemanlarının asıl işverenin işçileri olduğu tespit edilmiştir" demişti.

Üniversite ve taşeron firma bu rapora itiraz edince 2009'da 4. İş Mahkemesi de raporun doğru olduğunu ve işçilerin "muvazaalı" yani hileli çalıştığını kabul etti.

2011'de yeniden inceleme yapan Bakanlık müfettişleri, hastane yönetimi ve taşeron firmayı karara uymadığı gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Raporda 1112 olan taşeron sayısının 3568'e çıktığı belirtilerek sağlıkta taşeron çalıştırılamayacağıı ve hizmet alımına devam etmesinin suç olduğu üniversiteye tebliğ edildi.

"Madem taşeron yasaktı, niye yıllardır taşeronuz"

Taşeron işçileri de muvazaalı çalıştırılmalarının kendi suçu olmadığını, kadrolu olmak için uzun süredir mücadele ettiklerini söylüyor.

İşçiler, konuyla ilgili, Rektörlük, Meclis'teki partiler ve Çalışma Bakanlığı ile görüşerek müfettiş raporları, iş mahkemesi kararlarını ilettiler.

Yedi yıldır patoloji bölümünde çalışan Elif Akça, "Madem sağlıkta taşeron olmaz niye yıllardır bizi çalıştırdılar. Biz zaten bu yüzden dernek kurduk ve kadrolu olmak istediğimizi söyledik. Kısacası yasalara uyup bizi kadrolu yapacaklarına işten çıkarttılar" diyor.

Akça, zaten taşeron çalıştıkları için kıdem tazminatı hakları olmadığını, yıllardır ilk defa derneğin mücadelesi ile yıllık izin kullandıklarını söylüyor.

Özlem Üsküplü ve Zimmet Altan da sekiz yıldır anestezi bölümünde çalışıyor ve yıllardır her an işten çıkarılma korkusu yaşadıklarını söylüyorlar: "Üç ayda bir sözleşme yenilenirdi, firma en ufak bir şeyde işten çıkarma ile tehdit ederdi. Taşeron işçi her zaman ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Şimdi de bir anda çıkarttılar."

Sendika ve TTB de destek veriyor

İşçiler, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyhastanenin etrafında yürüyerek hastane yönetimi ve iktidara seslendi ve Dekanlık binası önüne siyah çelenk bıraktı. Çıkarılan işçiler işe iade ve tazminat davası açacak.

İşçilere, Taş İş Der, KESK'e bağlı SES, DİSK'e bağlı Dev Sağlık İŞ, İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği de destek veriyor.

Kaynak: Bianet