5 Mart 2012 Pazartesi

Saçlarını kestiren öğrencilere ceza

Ankara'da Hopa davasına destek amacıyla saçlarını kestikleri için örgüt üyesi sayılan öğrencilerden sonra, Bursa'da da adliye önünde saçlarını kesen öğrencilere para cezası verildi. Öğrenciler, yarın basın açıklaması yapacak, aynı yerde yine saçlarını kesecek.

Hopa davasında yargılanan öğrencilere destek vermek amacıyla Bursa Adliyesi önünde saç kesme eylemi yapan gençlere "çevreyi kirlettikleri' iddiasıyla para cezası verildi.

Ozan Gündoğdu adlı öğrenci Artvin Hopa'da 31 Mayıs 2011 günü çıkan olayları ve polisin emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun kullanılan gaz ve darbelerle ölümüne neden olmasını protesto ederken gözaltına alınmıştı. Daha sonra cezaevinde saçları kesilmişti. 3 arkadaşı Gündoğdu'ya destek olmak amacıyla saçlarını kestirmiş ve bu durum 'tanınmamak için saçlarını kestirdiler' iddiasıyla tutuklanmışlardı.

Bunun üzerine 8 Aralık 2011 günü Bursa Öğrenci Kolektifleri üyesi 15 üniversite öğrencisi Bursa Adliyesi önünde saçlarını kestirerek protesto eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Osmangazi İlçe Belediyesi görevlileri telefonla ulaştıkları, eyleme katılarak saçlarını kestiren Nergiz Şişek, Deniz Başer, Elif Gizem Yıldırım, Elif Soydan'a 'çevreyi kirlettikleri' gerekçesiyle 26 TL ceza verildiğini bildirerek cezanın tebligatını almaları için belediyeye çağrıldı. İnanamadıkları bu cezayı gittikleri belediyede kabul etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Nergiz Şişek, "Osmangazi Belediyesi yetkilileri bizi aradı. Saçlarımızı Adliye önüne bırakarak çevreyi kirlettiğimiz için ceza yazıldığını bildirdiler. 26 TL’lik ceza tebligatlarını almamız için bizi çağırdılar. Biz bu cezaları ödemeyeceğiz. Çok komik bir ceza" dedi.

Uludağ Üniversitesi öğrenci işlerinin, telefon bilgilerini belediye yetkililerine ilettiğini öne süren Şimşek, Demet İnan'a destek olmak ve eylem yaptıkları için tutuklu bulunan üniversite öğrencileri için 6 Mart Salı günü saat 10.00'da tekrar Bursa Adliyesi önünde saçlarını kestireceklerini bildirdi.

Kaynak: ETHA