6 Mart 2012 Salı

Pozantı Cezaevi Çocukları: Bize çoğu zaman yemek vermiyorlar

Tecavüz, taciz ve işkencenin adresi Pozantı Cezaevi’nde yaşananların sistematik bir uygulama olduğu, bu cezaevinde kalan çocukların İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne yaptıkları başvurularla bir kez daha gözler önüne serildi. H.B. ile M. Ş. isimli iki çocuk, asker ve gardiyanların kendilerini darp ettiğini, çoğu zamanda yemek verilmeyerek aç bırakıldıklarını söylediler.

H.B. ile M.Ş. geçtiğimiz mayıs ayında cezaevinden tahliye olmalarının ardından İHD’ye yaptıkları başvuruda cezaevinde yaşadıklarını anlattılar. 2010 Eylül ayında Özgür Halk Dergisi çalışanıyken Mersin’de gözaltına alınan H.B. başvuru dilekçesinde gözaltı süresince polisler tarafından dövüldüğünü belirtirken, tutuklanmasının ardından götürüldüğü Pozantı Çocuk Cezaevi’ne girişi esnasında askerler tarafından öldüresiye dövüldüğünü söyledi.

Gardiyanların kendilerine sürekli sözlü tacizde bulunduğunu ifade eden H.B. siyasi tutuklu olmasına rağmen kendisinin adli koğuşa verildiğini, burada da koğuş ağası tarafından sürekli engellemelere maruz bırakıldığını belirtti. Dilekçesinde, “Hakaretler burada da devam etti, revire çıkmam engellendi, adli tutuklular tarafından özel eşyalarıma el konuldu” satırlarına yer veren H.B. bu durum karşısında defalarca şikayette bulunduğu yönetimin ise kayıtsız kaldığını ifade etti.

“SABAHA KARŞI TUVALET TEMİZLETTİLER”

M.Ş. isimli çocuk ise uluslararası komplonun protesto edildiği 15 Şubat 2011 tarihinde göstericilerin Şakirpaşa Mahallesi’nde yürüyüş yaptığı esnada gözaltına alındığını, gözaltında bulunduğu süre içerisinde Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Şubesi’nde görevli polis memurları tarafından darp edildiğini, daha sonra tutuklanarak götürüldüğü Pozantı Çocuk Cezaevi’nde ise işkencenin giriş kısmında başladığını anlattı.

“Daha cezaevine girişte üstüm soyuldu, kaba dayağa maruz kaldım” diyen M.Ş., cezaevinde kaldığı süre boyunca her gün sabaha karşı 04:00’da kendisine zorla tuvalet temizlettirildiğini söyledi. Adli tutuklularca baskı altına alındıklarını, çoğu zaman bilinçli bir şekilde kendilerine yemek verilmeyerek aç bırakıldığını ifade ettiği dilekçesinde M.Ş. Pozantı Cezaevi’nin adeta bir cehennem yeri olduğunu söyledi.

“ADLİ KADIN TUTUKLULAR BENİ DÖVDÜ”

17 yaşındaki K.D. de İHD İzmir Şubesi’ne yaptığı başvuruda Bergama Çocuk Cezaevi’nde kaldığı süre boyunca adli kadın tutuklular tarafından dövüldüğünü söyledi. 2011 yılında İzmir’de bir basın açıklamasına katıldığı için tutuklanan K.D. cezaevi girişinde kadın gardiyanların kendisine hakaretlerde bulunduğunu belirttiği dilekçesinde, siyasi tutuklu olduğu halde kasten adli kadın koğuşuna yerleştirildiğini söyledi. Burada kaldığı süre boyunca sürekli baskı ve aşağılamaları maruz kaldığını belirten K.D. dayak olayını şu satırlarla anlattı: “Baskı her zaman had safhada idi, ancak bir gün 6 kadın tutuklu beni öldüresiye dövdü. Bu durumu aktardığım cezaevi yönetimi ise hiçbir şey yapmadı.”

Kaynak: ANF