6 Mart 2012 Salı

Doktorlardan Pozantı çağrısı

Doktorlar, Pozantı Cezaevi’nde taciz, tecavüz ve işkenceye uğrayan çocuklara bağımsız bir bilim kurulu tarafından acilen psikolojik destek sunulması çağrısında bulundu.

Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türkiye Psikologlar Derneği yayınladıkları basın açıklamasıyla, Pozantı ile bir kez daha gözler önüne serilen Türkiye’deki cezaevi gerçeğine değindi. Türkiye’nin çocuk cezaevlerinin cezalandırma yerine rehabilitasyon amaçlı kurumlar olarak görüldüğü çağdaş hukuki yaklaşımın çok uzağında olduğunu belirtilen doktorlar, çocukların Pozantı’da yaşadıkları travmanın etkilerinin azaltılması için acilen psikolojik destek sunumuna başlanılması gerektiğini bildirdi.

“BAĞIMSIZ BİLİM KURULU OLUŞTURULMALI”

Çocukların maruz kaldığı her türlü kötü muamele ve şiddetin onların ruh sağlığında onulmaz yaralara yol açtığını belirten doktorlar, bu durumun yetişkin yaşamlarında çok ciddi ruhsal sorunlara ve hastalıklara yol açacağı uyarısında bulundular. Pozantı Cezaevi’nde kalan çocukların Ankara’ya nakledilmesinin sorunu çözmeye yetmeyeceğini vurgulayan doktorlar, travmaya uğramış çocukların hızla tespit edilerek, güvenliklerinin sağlanmasının ardından uğradıkları travmanın etkilerini azaltmak için düzenli ve sistemli ruhsal desteğe ulaşmalarının şart olduğunu ifade ettiler. Doktorlar, söz konusu desteğin Türkiye Tabipleri Birliği (TTB), ruh sağlığı ile ilgili uzmanlık dernekleri ve devlet kurumlarından oluşacak bağımsız bir bilim kurulu tarafından sağlanması gerektiğinin altını çizdiler.

BAKANLIK YANIT VERMEDİ

Uzmanlık dernekleri olarak, konu ile ilgili doğru ve bilimsel değerlendirmelere ihtiyaç olduğundan hareketle bu göreve hazır olduklarını duyuran doktorlar, cezaevlerindeki çocukların durumlarını değerlendirmek üzere yapmak istedikleri inceleme istemine bugüne kadar Adalet Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt alamadıklarını da belirttiler.

Kaynak: ANF