15 Mart 2012 Perşembe

N.Ç. Davası: Bir utanç davası daha zamanaşımı menzilinde!

Kamuoyunda N. Ç. davası olarak bilinen dosya, Yargıtayın kısmi bozma kararından sonra tekrar görülmeye başlandı. 19 sanık duruşmaya mazeret belirtmeden gitmedi. Eğer Temmuz ayına kadar karar çıkmazsa dava zamanaşımından düşecek.

Mardin'de 13 yaşındayken iki kadın tarafından aralarında asker, memur, esnaf ve öğretmenlerin de bulunduğu 26 kişiye pazarlanan N.Ç.'nin davasında süreç, zamanaşımı lehine işliyor. İlk kararı Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi vermiş "rızası var" demişti. 24 sanığaysa alt sınırdan 5 yıl ceza verip, iyi hal indirimiyle 4 yıla kadar kadar indirmişti. Yargıtay da bu cezaları kabul etmiş, yani "kısmi olarak" onamıştı.

Yargıtay'ın 13 ay sonra gelen kısmi bozma kararından sonra, dosya tekrar görülmeye başlandı. İlk duruşmaya 25 sanıktan 4'ü katıldı. 19 sanık ise mazeret bildirmeden duruşmaya katılmadı. Mahkeme sanıklar için yakalama kararı çıkardı. N.Ç.'nin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, yakalama kararının kendisini biraz olsun umutlandırdığını söylüyor. Ama bu umut için çok fazla vakit yok. Bir sonraki duruşma 5 Nisan'da ve karar çıkmazsa dava Temmuz'da zamanaşımından düşecek.

Dosya zaten "alıkoyma suçu"ndan zamanaşımına uğramıştı. Baydemir aynı zamanda; kamu görevlisi olan sanıkların hepsinin görevlerine devam ettiğinin altını çiziyor. Türkiye'de her yıl konusu ne olursa olsun yaklaşık 500 bin dava zamanaşımına uğruyor. Bu dosyalara N.Ç. davası da eklenirse, sanıkların hiçbiri hüküm giymeycek ve sicillerine bu suç işlenmeyecek.

Kaynak: Haberlink