19 Mart 2012 Pazartesi

MİT raporuna karşı kadın dayanışması

'Devrimci Karargah' iddianamesinde yer alan MİT raporu, kadınları harekete geçirdi. İstanbul Feminist Kolektif, raporda adı geçen Gülfer Akkaya'ya destek verdi.

MİT tarafından, 'Devrimci Karargah' davasının ek iddianamesine konulmak üzere bir rapor hazırlandı. Raporda, 24 kişiden söz ediliyor, 50'ye yakın kişinin de adı yer alıyor. Hapishanede sevgili, avukat ziyaretleri 'kuryelik' olarak gösterilirken, MİT, raporda adı geçenler için 'operasyonel faaliyet' çağrısında da bulunuyor. Geçtiğimiz hafta avukatlar tarafından deşifre edilen rapora, kadınlardan da tepki geldi. İstanbul Feminist Kolektif, feminist hareket içerisinde yer alan ve raporda adı geçen Gülfer Akkaya'ya destek vermek için TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda basın açıklaması yaptı.

'CİNSİYETÇİ RAPOR'

Basın açıklamasını okuyan Meriç Eyüboğlu, “Bu topraklarda bir süredir 'cadı avı' yaşanıyor. Son bir yıl içinde binlerce kişi çeşitli nedenlerle gözaltına alındı, tutuklandı. Tutuklama ve gözaltıların azımsanmayacak bir kısmını ise kadınlar oluşturuyor. Yanı başımızdaki feminist arkadaşlarımız, kadın hareketinde yan yana olduğumuz kadınlar cezaevindeler” dedi. MİT raporuna ve Gülfer Akkaya ile ilgili rapordaki cinsiyetçi yaklaşıma tepki gösteren Eyüboğlu, şunları söyledi:

“Raporda arkadaşımızdan, sevgilisinin Devrimci Karargah davasında yargılanıyor olmasın dolayımıyla söz ediliyor. Daha açık ifadesiyle Gülfer'den kendi aklı ve fikri olan bir kadın değilmiş gibi, yıllardır feminist harekette, pek çok kadın grubunda, siyasi partilerde, çeşitli demokratik platformlarda yer almamış gibi, hayattaki tek işi Tuncay'ın (Devrimci Karargah davasında tutuklu Tuncay Yılmaz) sevgilisi olmakmış gibi bahsediliyor. Zaden bu nedenle 16 yıllık sevgilisini cezaevindeki ziyaretleri 'kuryelik yapma olasılığı'na indirgeniyor.” Eyüboğlu, rapordaki cinsiyetçiliğe tepkinin yanı sıra, devletin özel hayatlara bu kadar 'cüretkar' girebilmesine, raporlaştırmasına tepki gösterdi.

Eyüboğlu, bir feminist olarak Gülfer Akkaya'nın evliliği tercih etmemesinin raporda 'evlilik dışı ilişki' olarak yer aldığına da dikkat çekti. Eyüboğlu, 'cadı avı'nın son bulmasını, başta yol arkadaşarı olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

'GEREKİRSE BENİ DE ALACAKLARMIŞ'

Açıklamada konuşan Gülfer Akkaya da, MİT raporunun saçmalıklar üzerine kurulu olduğunu söyledi. 21 Eylül 2010'da baskın düzenlenen evin kendisine ait olduğunu, her hafta Tuncay Yılmaz'ı düzenli olarak ziyaret ettiğini belirten Akkaya, “Buna rağmen MİT raporunda sanki ilişkimiz bitmiş gibi, arada bir ziyaret ederek kuryelik yapmışım gibi gösterildi. Buradaki amaç, benim gibi her türlü faaliyeti açık olan biri, gizemli hale sokularak, operasyon yapmaya açık hale getirmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. Akkaya, “Polis ilk aramaya geldiğinde, benim şahsıma ait notlara de el koymuştu. 'Madem Tuncay'ı alıyorsunuz, bana ait evraklara niye el koyuyorsunuz' dediğimde, 'İnceleyeceğiz, gerekirse sizi de alırız' demişlerdi. Bu da onun devamı” dedi.

Kaynak: ETHA