16 Mart 2012 Cuma

Milyonlar adalet istiyor

Siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik ilerici kurumlar, aydınlar, sanatçılar, “Adalet” talebiyle birleşti. “Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi” kuran kurumlar, adalet mücadelesini sokaklara taşıyacak.

Toplumsal adalet talebi, çok sayıda kurumu ortak hareket etmek için birleştirdi. TMY, Özel Yetkili Mahkemelere karşı sendika, meslek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, aydınlar, sanatçılar, kültür merkezleri, basın örgütleri, gazeteciler; “Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi” kurdu. İnisiyatif'in kuruluşu, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Lokali'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Açıklamaya, aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve parti başkanı katıldı. İnisiyatif, adalet talebini sokakta arayacak. İmza kampanyası başlatacak inisiyatif, 24 Mart'ta Beşiktaş Meydanı'nda sokak forumu düzenleyecek.

'TMY ve ÖYM'YE KARŞI BİRLEŞTİK'

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Biz aşağıda imzası bulunan sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve kurumlar, aydınlar, sanatçılar, kültür merkezleri, basın örgütleri, gazeteciler AKP iktidarının demokratik hakları ortadan kaldırmaya, muhalif olanı tasfiye etmeye, hakkını arayanı baskı altına almaya yönelik saldırıları karşısında birleştik. Bu saldırıları sürdürürken iktidarın etkin olarak kullandığı Toplumla (Terörle!) Mücadele Yasası ve Özel Yetkili Mahkemelerin adaletsiz çarklarını durdurmak için mücadele etmek üzere bir araya geldik” diyerek, İnisiyatif'in kuruluş gerekçesini açıkladı.

KESK Başkanı Özgen; “gazetecilerin tutuklanmasını, Kürt halkının seçtiği belediye başkanlarının hapiste olmasını, seçilmiş milletvekillerinin hala tutuklu bulunmasını, sendikacıların hapse atılmasını, parasız ve bilimsel eğitim isteyen öğrencilerin tutuklanmasını, kentsel dönüşüme karşı çıkanların tutuklanmasını, HES'lere karşı çıkanların cezalandırılmasını, müvekkillerini savunan avukatların 'terörist' ilan edilmesini, Hrant Dink'in katledilmesinde 'örgüt' bulunamamasını, herkesin telefonunun dinlenmesini, 13 bini aşkın politik tutuklunun bulunmasını” mücadelelerinin nedenleri olarak sıraladı.

“2006 yılında siyasi iktidarın yenilediği TMY ve DGM'lerin yerini alan Özel Yetkili Mahkemeler eliyle oluşturulan 'özel' hukuk, bir olağanüstü hal hukuku yaratmaktadır” diyen Özgen, “Biz, demokratik hakların önünde büyük bir engel olan Toplumla (Terörle!) Mücadele Yasası'nın kaldırılmasını istiyoruz. DGM zihniyetinin kılık değiştirmiş hali olan Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde taleplerini sıraladı. Özgen, şunları söyledi:

'ZORBALIĞA GERİ ADIM ATTIRACAĞIZ'

“Bizler, AKP iktidarının elinde en kapsamlı uygulamasını bulan TMY ve ÖYM'lerin özgürlükleri ve demokratik hakları un ufak eden çarklarını durdurmak isteğiyle bir araya geliyoruz. Biliyoruz ki, bu çarklar, yarın, onlara sessiz kalan kesimleri de yutacaktır. Bu ülke halklarının demokrasi mücadelesi geleneği köklüdür, yıllardır süren inatçı ve direngen mücadelenin birikimlerini temel alan bizler, bütün bu mücadeleleri birleştiren yeni bir zemini birlikte kurmak ve yeni bir mücadele dönemini başlatmak için bir araya geldik. Hak alıcı bir mücadeleyle zorbalığa geri adım attıracağız. Toplumda biriken adaletsizliğe isyan duygusunu sokağa, eyleme taşıyacağız. Milyonların adalet talebini susturamayacaklar, engelleyemeyecekler.”

İLK EYLEM 24 MART'TA BEŞİKTAŞ MEYDANI'NDA

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi, adalet arayışını sokaklarda sürdürecek. Bu amaçla imza toplamaya başlayacak olan İnisiyatif, 24 Mart'ta da Beşiktaş Meydanı'nda sokak forumu kuracak, halkla birlikte adalet talebini tartışacak. İnisiyatif, tarihi açıklanmamakla birlikte, bir miting düzenleme kararı aldıklarını bildirdi.

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi, şu kurumlardan oluşuyor:

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), PEN Türkiye Merkezi, Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA), İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), İşçilerin Sosyalist Partisi (SP), Kaldıraç, Partizan, Köz, Toplumsal Özgürlük Parti-Girişimi (TÖP-G), Sosyalist Gelecek Parti Girişimi, Sosyalist Birlik Hareketi (SBH), Öğretim Üyeleri Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Avukatlar Vakfı, Kangal Dernekleri Federasyonu, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi.

Kaynak: ETHA