22 Mart 2012 Perşembe

Linç Yokmuş Kelepçe Varmış!

Kuşadası'nda karakolda maruz kaldığı şiddet sonrasında diz kapağı kırılan ve sakat kalan Fuat Şengül’e yapılanlar hakkında Aydın Valiliği, “Kelepçe takılmak suretiyle etkisiz hale getirilmiş. Polis, vatandaştan davacı ve şikâyetçi” dedi.

Kuşadası'nda karakolda Fuat Şengül'ün sakat kalmasına sebep olan şiddete ilişkin Aydın Valiliği'nden bir açıklama yapıldı.

Valilik, Şengül'e yapılan muamelenin "kelepçe takılmak suretiyle etkisiz hale getirilme" olduğunu iddia etti,  polisin Şengül'den davacı ve şikâyetçi olduğunu vurguladı.

Valilik, karakol kamerasına açık bir şekilde yansıyan dayak görüntüleriyle ilgili, motosikletinin çekilmesi karşısında "agresif" hareketler sergileyen Şengül'ün Çarşı Karakolu'nda da "agresif" hareketlere devam ettiği için "yere yatırılarak arkadan kelepçe takılmak sureti ile etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı"nı öne sürdü.

Her şey kelepçe takmak için

Açıklama şöyle: Söz konusu olay, Kuşadası ilçesinde, 5 Temmuz 2010 günü saat 00.30 sıralarında devriye görevini ifa eden polis ekibinin durumundan şüphelendikleri 45 plakalı motosiklet ile ilgili yaptıkları PolNet sorgulamasında, Manisa İcra Müdürlüğü'nce yakalamalı-hacizli olduğunun belirlenmesinden sonraki işlemlerin takibi sırasında gerçekleşmiştir.

Görevlilerce, motosikletin otoparka çekilmesi için çekici çağrıldığı sırada, olay yerine gelen ve motosikletin sahibi olduğunu ilçede emlakçılık yaptığını beyan eden Fuat Şengül adlı şahsa konunun izah edildiği, motosikletin tescil belgesi ve kimliğini ibraz etmesinin söylenmesi üzerine şahsın motosikleti çalıştırarak kaçmaya çalıştığı, bunun üzerine motosikletin kontak anahtarının alındığı, ilgilinin agresif hareketler sergileyerek görevli memura motosikleti vermemek için direndiği, Polis Merkezi'ne getirildiğinde de aynı hareketlere devam ettiği, bu nedenle yere yatırılarak arkadan kelepçe takılmak sureti ile etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.

Konu ile ilgili, görevli memurların alınan ifadelerinde, polisler, görev yapmalarını engelleyen Fuat Şengül'den davacı ve şikayetçi olduklarını beyan etmişlerdir. Olayla ilgili olarak, Fuat Şengül de görevlilerden şikayetçi olmuştur.

Fuat Şengül için tanzim edilen "darp-cebir izi yoktur" ibaresinin yer aldığı doktor raporu, olayla ilgili "görevli memura mukavemet" suçundan tanzim edilen tahkikat evrakı ve Polis Merkezi'ndeki kamera görüntüleri 12 Temmuz 2010 günü Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiş olup, konu hakkında adli ve idari tahkikat halen devam etmektedir.

Şengül'e göre ne olmuştu?

2010'da motosikletini çekmek isteyen polislerle tartıştığı için gözaltına alınan Şengül, götürüldüğü karakolda altı ya da yedi polis tarafından dövüldü.

Şengül'ü kelepçelemek için yere yatıran polis memuru, dizine basarak diz kapağında kırığa ve dokularda da hasara neden oldu.

Polisler ellerini kelepçeledikleri Şengül'ü kameranın kör noktasına çekerek dövmeye devam etti. Bu sırada bir polis kameranın kayıt yapmaması için ışıkları kapattı.

Ancak açık unutulan televizyon sayesinde Şengül'e uygulanan işkence kamera tarafından kaydedildi.
Olayın ardından sakat kaldığını söyleyen Şengül, "Artık 100 metre bile yürüyemiyorum. Bir süre sonra dizim boşa atıyor" dedi.

Şengül, karakolda maruz kaldığı şiddet sonrasında kendisini döven polislerden şikayetçi olduğunu ama kendisine kamera kayıtlarının kaybolduğunun söylendiğini ve ölümle tehdit edildiğini söyledi.
Şengül, tüm bu yaşananlara motosikletine konan haczin neden olduğunu söyledi.

"Motosikletimi çektiklerini gördüm. Çekmeyin, o benim geçim kaynağım dedim. Polis 'namuslu vatandaş olup devlete vergi borcunu ödeseydin' deyince 'vatandaşın namus borcunun tahsilatını sen mi yapıyorsun' diye cevap verdim. Bedeli bu oldu."

Kaynak: Bianet