6 Mart 2012 Salı

'Katliam emri Ankara'dan'

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Roboski Katliamı'nın üzerinden 70 gün geçtiğini hatırlattı, "Bu katliamın mağdurları da, tüm halk da çok iyi biliyor ki, o katliam emri bizzat Ankara'dan verildi" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında konuştu.

Roboski Katliamı'nın üzerinden 70 gün geçtiğini hatırlatan Kışanak, halen katliam emrini verenin ortaya çıkarılmadığını belirterek, "Aslında bizim için açık ayan beyan ortada olan bir durumu gizlemeye, saklamaya çalışan bir iktidar var karşımızda. Bu katliamın mağdurları da, tüm halk da çok iyi biliyor ki, o katliam emri bizzat Ankara'dan verildi. Failler burada. Ama bunu itiraf etmiyorlar. Biz kadınlar hep beraber çok güçlü bir mücadele ile bu katliamın hesabını sormak için her gün ayakta olacağız" dedi.

İnsan hakları kurumları ve kadın kurumları tarafından Roboski'ye Adalet Platformu'nun kurulduğunu söyleyen Kışanak, şöyle konuştu: "Bu platform katliamda hayatını kaybedenlerin adından hayat hikayesi yazıyor" diyerek, Aslan Encü adına yazılan hikayeden kısa bir paragraf okudu. Kışanak, okuduğu satırları tüm kamuoyunun vicdanına önerdiğini belirterek, "Bu satırları okumadan Uludere'ye gidenlere, bu satırları okumalarını söylüyorum. Tam 70 gün oldu. Devletin kurumlarının yönettiği bir sürecin sonunda 34 insan katledildi. Ama buna dair bir şey demeyen, insanlardan özür dilemeyen bir iktidar bu gün bir parça kadınların arkasına sığınarak Uludere'ye gidiyor. Biz oradaki kadınlardan 'Katiller bulunmadan oraya gitmeyiz' demesini beklerdik. Biz kadınlar bunun takipçisi olacağız. Unutturmasına izin vermeyeceğiz."

'POZANTI İÇİN İSYAN ETMELİYİZ'

Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yapılan cinsel işkenceye dikkat çeken Kışanak, "Orada yaşananlara dair bir şey demeyeceğim. Bir kadın olarak onurumuza dokunan bir şeydir. 'Ama bize ne yapılmak isteniyor?' sorusunu sormak kadınların da görevidir. Niye bu çocuklar cezaevindeler. En başta bu soruyu soracağız. Kürt sorununu 30 yıldır devlet müdahalesi ile çözmeye çalışan devlet, milyonlarca insanı süren devlet. İşte bu çocuklar bu nedenle cezaevindedir. 30 yıldır kesintisiz devlet şiddeti altında mağdur olmuş bir halkın kurbanlarıdır bu çocuklar. Yakılıp yıkılmış evlerinden yalınayak yollara düşmüş bir halkın mağdur çocuklarıdır bunlar. Gittikleri varoşlarda horlanan çocukların dramıdır" diye konuştu.

Kışanak, Pozantı'da cinsel şiddete uğrayan çocukların derhal ailelerine teslim edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu çocuklar ne yaptı? Sizin 'iyi çocuklarınız' gibi olmamak mıdır suçları. Vicdanı olan herkes bunun karşısında isyan etmeli. İsyan ayıp değildir. İsyan insanda adalet duygusu varsa olur. Başkaldırıyı kötü şeylermiş gibi kodluyorlar. Bunu yaparak insanlığınızı yitirin diyorlar bize. Bunu yapmadık. Her zaman bedeli ne olursa olsun onurumuzla yaşamayı her şeyin üstünde tutacağız. Bu çocuklar tüm insanlığın geleceğidir. Vicdanı olan herkes bu çocuklara sahip çıkmalıdır" dedi.

Kışanak, 2005 yılında TMK'dan 17 çocuğun ceza aldığını ama 4 yıl içinde bu sayının bin 105'e çıktığını, 2010 yılında bin 23'e ulaştığını belirterek, "Bu AKP eliyle hazırlanmış bir terör yasasıdır. AKP terörünün gerçek yüzüdür. Bu tablonun cevabını Başbakan vermek zorundadır. Kürt çocukları birden bire suç işleme hevesine mi kapıldılar? Ne oldu da bu çocukları her geçen gün cezaevi alıp işkence yapıyorsunuz. Sokağa çıkan, bir slogan atan herkese niye devlet terörü uyguluyorsunuz?" diye sordu.

Kaynak: ETHA