8 Mart 2012 Perşembe

Kadınlar, Ankara'da sokaklardaydı

Ankara 8 Mart Kadın Platformu'nun düzenlediği 8 Mart mitinginde bir araya gelen yüzlerce kadın, savaşa, militarizme, şiddete, ayrımcılığa karşı sesini birleştirdi, barış ve özgürlük istedi.


Ankara 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenledi.

Davulları, bayrakları, dövizleri ve farklı kayafetleriyle Ankara sokaklarını renklendiren kadınlar Kolej Kavşağı'ndan Ziyagökalp Meydanı'na yürüdü.

Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını Yelda Şahin ve Buse Kılıç okudu. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken kadınlar, "Yasalarınızla, söylemlerinizle kadınları korumak yerine tutsaklaştırıyor, cezalandırıyorsunuz. Karakola şikâyete gelen kadını sığınmaevi yerine katiline teslim ediyor, kadınlara şiddet uyguluyor, üzerine bir de kadınları yargılıyorsunuz. Komiserleriniz tacizin, tecavüzün uygulayıcısı oluyor. Bunları kabul ettik sanmayın" dedi.

'ERKEK EGEMEN DİRENCE KARŞI SUSMAYACAĞIZ'

Türkiye'nin, dünyada, günde en az 5 kadının öldürüldüğü tek ülke olduğunu kadeden kadınlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Meclis'te görüşülmekte olan yasanın, amacından uzak olduğuna işaret etti. "Erkek egemen dirence karşı susmayacağız" diyen kadınlar, sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Kadınlar, KESK'li kadınların tutuklanmasını da protesto etti.

Tüm dünyada "savaşa, militarizme, şiddete, ayrımcılığa karşı kadın dayanışmasını" büyüten binlerce kadının "barış, özgürlük ve dayanışma" talebiyle yükselttikleri sese seslerini kattan kadınlar, "Yılmadık yılmayacağız. Kadının özgürleşmesi yolunda yolumuz uzun biliyoruz. Yine de biz, her 8 Mart’ta ataerkil sisteminizle, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 



'8 MART RESMİ TATİL İLAN EDİLSİN'

Kadınlar, şu taleplerin yerine getirilmesini istedi: "8 Mart’ın resmi tatil ilen edilmesin, eşit işe eşit ücret uygulanmasın, taciz ve tecavüz duruşmalarında kadının beyanını esas alınarak soruşturma açılmasın, sığınmaevleri niteliksel olarak iyileştirilsin,sayısısı arttırılsın, erkek egemenliğini güçlendiren savaş politikalarına son verilsin, savaş bütçesi lav edilereke, kadın istihdamında kullanılsın, LGBTT bireylere yönelik her alanda ayrımcı uygulamalar engellensin, Nefret Suçları Yasası kadınların, LGBTT bireylerinin talepleri çerçevesinde düzenlensin."

Miting, halayların ardından sona erdi.

Kaynak: ETHA

“Yasanın Peşini Bırakmayacağız”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sokaklara dökülen binlerce kadın, Ankara'yı “Sokaklar Bizim, Geceler Bizim” sloganlarıyla inletti.

* Fotoğraf galerisi için tıklayın.

Kadın hakları savunucuları, 8 Mart dolayısıyla pek çok şehirde olduğu gibi Ankara'da da sokaklardaydı. Saat 11:30'da Kolej Meydanı'nda toplanan kadınlar, Ziya Gökalp'e yürüyerek ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Aralarında KESK Kadın Platformu, Üniversiteli Genç Kadınlar, TMMOB Kadın Platformu, Kaos GL, Feminist Biz, Pembe Hayat LGBT, Dayanışmacı Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, Halkevli Kadınlar gibi demokratik kitle örgütlerinin de bulunduğu kadın toplulukları "Ev işi, dünyanın işi" "Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz, bizimdir" "Namus sizin belanız, yaşam bizim hakkımız" yazılı dövizler taşıdı.

"Ataerkil sistemle mücadeleye devam"

"Polis defol, bu sokaklar bizim", "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", "Namusumu kaybettim bulmayacağım, kimsenin namusu olmayacağım", "Tayyip şaşırma, sabrımızı taşırma, kendin yat kuluçkaya, bir Türkçük iki Türkçük üç Türkçük doğurmaya" gibi sloganların atıldığı miting sonrası bir basın açıklaması okundu.

Okunan ortak basın açıklamasında yasalarla, söylemlerle politikacıların kadınları korumak yerine tutsaklaştırdığı, cezalandırdığı belirtildi. Kadın örgütleri ayrıca Şiddetle Mücadele Yasası'nın peşini bırakmayacaklarını ifade ettiler.

"Günde en az beş kadının yaşama, çalışma, evlenme, boşanma, giyinme vb. haklarına sahip çıktığı için öldürüldüğü dünyanın tek ülkesi olan Türkiye'de, mecliste şu anda görüşülmekte olan yasa, şiddet mağduru kadınların ihtiyaçlarını karşılamaktan giderek uzaklaşıyor.

"Hükümet kulaklarını, kendi dışındaki tüm seslere tıkamış durumda. Bugün bu alanda ve 237 kadın örgütünün temsil ettiği milyonlarca kadın olarak yasaya karşı gösterilen erkek egemen dirence karşı susmayacağımızı, yasanın peşini bırakmayacağımızı haykırıyoruz."

Kaynak: Bianet