Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Peyzaj Mimarları Odası, Bartın’ın Amasra ilçesinde termik santral bölgesinin kentsel SİT alanı olduğunu belirterek, santralin lisansının olduğunu ancak planlamasının yapılmadığını kaydetti.
EMO ve Peyzaj Mimarları Odası, Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulmak istenen termik santrale ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, hassas ekosisteme sahip Amasra’da inşa edilmek istenen 1320 megavat (MW) kurulu gücündeki termik santral için, Hattat Holding ile Çinli ortağı AVIC International Cooperation arasında anlaşma yapıldığı hatırlatılarak, halkın kaygı ve şüphelerinde ne kadar haklı olduğu ifade edildi.
Kentsel sit alanı
Amasra ve Bartın’ın “kentsel sit” olarak ilan edildiği vurgulanan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nda; termik santralin yapılmasının planlandığı alanda sadece tarım, orman, liman ve balıkçı barınağı, turizm ve yerleşim alanı gibi kullanım şekillerine izin verilmektedir. Bölge, Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2023 Turizm Stratejisi’nde; Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan bölge, biyolojik çeşitlilik açısından ve eko-turizm potansiyeli açısından Türkiye Turizm Stratejisi’nde öncelikle eko-turizmin geliştirileceği bölgeler arasına alınmıştır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, doğal ve kültürel yönüyle özellikler barındıran bir bölgeye inşa edilmek istenen termik santralin yerine ilişkin “Yerli kaynak ve personel istihdamı” gibi gerekçelere sığınmanın “basit bir aldatmaca hikayesi” olduğu vurgulandı.
Bağlantı hattı belli değil
Üretim lisansı alınan santralin bağlantı hatlarının bile olmadığının altını çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 10 Aralık 2006 tarihinde 1100 MW kurulu güce karşılık üretim lisansı alınmıştır. Lisans aşamasında üretim tesisinin gücüne bağlı olarak sisteme hangi noktadan bağlanacağı da belirlenmektedir. Bartın Amasra Bölgesi’nde inşa edilerek elektrik üretimi ve ticaretini yapmak üzere lisansını alan bu santralin bağlantı hatları her nedense TEİAŞ iletim planlamasında yer almamaktadır. Santralin sisteme bağlantı noktaları lisans aşamasında belirlendiğine göre iletim planlamasında yer almaması nasıl açıklanmalıdır? Yoksa güzergah saklı mı tutulmaktadır?” Açıklamada ayrıca “Kültür ve Tabiat Varlıklarını görmezden gelerek yapılan enerji yatırımlarının sonu felakettir” uyarısında bulunuldu.
Kaynak: Haberlink