19 Mart 2012 Pazartesi

Irkçılığa karşı ortak basın açıklaması YARIN...

"Benim Ülkem Sana Dar Gelir" davası YARIN Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde Görülecek.

Basın açıklaması sabah saat 09.00'da İstanbul Adliyesi önünde...

Türk olmadığı gerekçesiyle yaklaşık 8 yıldır düzenli olarak faşizan hakaret ve tehditlere maruz kalan "Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği" (HYHKD) Başkanı Eva Aksoy; “Benim Ülkem Sana Dar Gelir, Sen Erivan’a Git”, "Senin sonun darağacıdır" diyerek Türkiye'den kovan ve tehdit eden kişi hakkında açılan kamu davasının 5. duruşması, YARIN Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 30. Sulh Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülecek.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve diğer imzacı/destekçi kurumlar YARIN sabah saat 09:00'da adliye önünde ırkçılığa ve ayrımcılığa dur demek için ortak bir basın açıklaması okuyarak duruşmaya katılacak.

Basın açıklamasını imzalayan/destekleyen kuruluş ve girişimler:
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Göçmen Dayanışma Ağı (GDA), Güvercinler Meclisi Girişimi, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi (DurDe), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Kültürlerarası Araştırmalar Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Yunanistan Hayvan Dostları ve Çevre Federasyonu.


Duruşmaya kısa bir süre kala Eva Aksoy'un bahçesine Hocalı mitinginde dağıtılan "Ermeni Yalanına Sessiz Kalma" yazılı şapka atılmış ve Aksoy'un "açık bir tehdit" olarak tanımladığı bu eylem, basında geniş yer bulmuştu. Şapkayı atan kişinin, "Benim Ülkem Sana Dar Gelir" davası sanığının avukatı olduğu güvenlik kamerası kayıtlarınca tespit edildi. Eva Aksoy olay sonrasında suç duyurusunda bulundu, fakat savcılık takipsizlik kararı verdi.

Aksoy, yıllar boyunca ırkçı, faşizan hakaretlere maruz bırakılarak ölüm tehditleri aldı. Eva Aksoy'a gönderilen hakaret ve tehdit maillerinin bazıları, "Biz, insanları arkadan hançerleyen Ermeni ırkından değiliz"  ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" diye bitiyordu.

Kendisine Türkiye'yi terk etmesi emredildi, ikâmetgâhının adresi internette yayınlandı, fiziksel saldırı girişimine maruz kaldı, evine ateş edildi, camları kırıldı, mahallede yapılan kulis çalışmaları ile "Türk düşmanı" olarak damgalandı, tehdit maillerinde geçen "Senin sonun darağacıdır" sözlerini hatırlatırcasına kapısının önüne metrelerce kalın halatlar bırakıldı. Son olarak da Hocalı mitinginden sonra bahçesine, mitingde dağıtılan "Ermeni Yalanına Sessiz Kalma" şapkalarından biri atıldı.

Eva Aksoy'un "katılan" sıfatıyla yer aldığı, kamuoyunda "Benim Ülkem Sana Dar Gelir" diye bilinen dava, tüm deliller sabit olmasına rağmen 3 yıldır, sanığın ve sanık vekillerinin anlamsız talepleri ile devam ediyor.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu,
yaptığı açıklamada "Halklar arasındaki kardeşlik bağını budamaya çalışan, toplumu ırkçı söylemlerle provoke etmeye çalışan herkesi protesto etmek için YARIN saat 09:00'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde düzenleyecekleri ortak basın açıklamasına ve ardından 30. Sulh Ceza Mahkemesi'nde (6. Kat) görülecek duruşmaya çağırıyor.