12 Mart 2012 Pazartesi

İHD: Yeni taciz-tecavüz belgeleri var

İHD Mersin Şubesi Başkanı Ali Tanrıverdi, işkence, baskı, taciz ve tecavüzle ilgili Pozantı Cezaevi'yle sınırlı olmayan yeni bilgi belge ve iddialarının kendilerine ulaştığını açıkladı. Tanrıverdi, çocukların sürgün edilmesinin, 4 görevlinin yerinin değiştirilmesinin çözüm olmadığını belirtti.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Pozantı Cezaevi ve diğer cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Mersin merkez PTT'si önünde basın açıklaması yaptı. "Pozantı'da yaşanan insanlık suçudur. Pozantı, Sincan çözüm değil. Çocuklara özgürlük" yazılı pankartın açıldığı açıklamayı yapan İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi; şiddet, baskı, taciz ve tecavüzle ilgili Pozantı Cezaevi'yle sınırlı olmayan yeni bilgi belge ve iddialarının kendilerine ulaştığını öne sürerek, bu yeni belge ve iddialarla ilgili başta cumhurbaşkanı ve adalet bakanı olmak üzere birçok yetkiliyle görüşmek istediklerini” söyledi.

'YAŞANANLAR GÜNDEMDEN ÇIKARILMAK İSTENİYOR'

Pozantı'dan çıkan bir kaç çocuğun yaşadıklarını basınla paylaşması sonucu kamuoyunda bir duyarlılığın yaratıldığını belirten Tanrıverdi, "4 görevlinin yeri değiştirilerek, çocukları Sincan Tutukevi'ne naklederek yaşananlar gündemden çıkarılmak istenmektedir. Yapılan, yapılacakların ilk adımı olabilir ancak kesinlikle çözüm değildir. Tam aksine çocuklar ve aileleri yeni sorunlarla karşı karşıyadır" dedi. Çocukların ailelerinin tümüne yakınının Mersin ve Adana'da ikamet ettiklerini ve ekonomik koşullarının yetersiz olduğuna vurgu yapan Tanrıverdi, ailelerin çocuklarını ziyaret etmelerinin imkansız hale geldiğini dile getirdi.

Psikolojik travma geçiren çocukların aileleri ile görüşmemelerinin ilerde telafisi mümkün olmayan yeni sorunların nedeni olacağını kaydeden Tanrıverdi, "Depresyon geçiren çocukların tek kişilik odalara konulması psikolojik sorunları daha da tetikleyecektir. Bu çocukların tümüne yakını tutukludur" diye konuştu.

Açıklamanın ardından insan hakları savunucuları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Pozantı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin çözüm önerilerini sunmak istediklerini belirttikleri faks gönderdi.

Kaynak: ETHA