12 Mart 2012 Pazartesi

İHD: Katliamların hesabı verilsin

İnsan Hakları Derneği, yaptığı yazılı açıklamada, Gazi ve Ümraniye katliamlarında parmağı olan herkesin yargı karşısına çıkarılmasını ve hükümetin bunun takipçisi olması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 12 Mart 1995 Gazi Mahallesi ve 15 Mart 1995'deki Ümraniye 1 Mayıs mahallelerinde yaşanan saldırıların gün yüzüne çıkarılmasını istedi. İHD, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller ve “1000 operasyon”un sahibi, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar başta olmak üzere sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti. İHD, "Yargı ve siyasi iktidarın görevlerini yapmasını bekliyoruz" dedi.

20 POLİSDEN 18'İ BERAAT ETTİ

İHD açıklamasında Gazi katliamının ardından yapılan otopsi sonucu 17 kişiden 7'sinin polis mermisiyle öldürüldüğünün tespit edildiğine dikkat çekerek, 20 polis hakkında açılan davada 18'inin beraat ettiği, iki polise ise göstermelik ceza verildiği, daha sonra ise cezaların af kapsamına alındığı hatırlatıldı.

ALEVİ KİMLİĞİNDEN DOLAYI HEDEF GÖSTERİLEN İNSANLAR

''Maraş, Çorum, Sivas olaylarındaki gibi Gazi katliamında da, muhalif ve Alevi kimliğinden dolayı insanlar hedef gösterildi, toplu kıyıma uğradı'' diyen İHD, bu katliamlarda gerçek katillere ulaşılıp hakettikleri cezaların verilmediğini vurguladı.

İHD Gazi olayları hakkında yürütülen soruşturmaların, Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan yeni deliller ışığında yeniden gözden geçirilerek hukuki sürecin hızlandırılması ve vicdanları rahatlatacak bir adaletin tesis edilmesinin aciliyetine dikkat çekti.

Kaynak: ETHA