12 Mart 2012 Pazartesi

'Bütün darbeciler yargılansın'

Ankara Demokrasi ve Barış Güçleri, 12 Mart darbesinin yıl dönümünde açıklama yaptı, "12 Mart, 12 Eylül bütün darbeciler yargılansın" dedi.


78'liler Girişimi, Barış ve Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Emekçi Hareket Partisi, İHD ve Dersimliler Derneği'nin de içinde olduğu örgütler, 12 Mart darbesinin yıl dönümünde Yüksel Caddesi'nde açıklama yaptı.

"12 Mart, 12 Eylül rejimi içinde sürüyor. Bütün darbeciler ve suç ortakları yargılansın" yazılı pankart açan kitle, sık sık sloganlar attı. ESP üyeleri eylem sırasında, 12 Mart Gazi katliamının ardından gözaltına alınarak müebbet hapis cezasına çarptırılan Hasan Polat ile 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alınarak öldürülen Hasan Ocak'ın fotoğraflarını taşıdı.

Örgütler adına açıklama yapan Ali Özkan, 12 Mart darbesinin 41. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "12 Mart, 12 Eylül ile tamamlanmış, yarım kalan, halkın devrimci önderlerini operasyonlarda, idam sehpalarında, işkence tezgahında katletmesiyle simgeleşmiş bir askeri faşist darbedir" dedi.

12 Mart darbesinin şefi Genelkurmay Başkanı Memduh Tağaç'ın "Sosyal uyanış, ekonomik gelişmeyi aştı, önünü kesmek gerekir" sözünü hatırlatan Özkan, şunları söyledi: "ABD emperyalizminin istekleri doğrultusunda devrimcileri cezalandırma sözü veren Demirel'in darbecilerin verdiği muhtıraya Meclis'in direnmemesini ve Meclis kürsüsünden muhtıranın okunmasını, Nihat Erim'in gerektiğinde 'özgürlüklerin üzerini şalla örtme'yi savunan açıklamasını unutmayalım!

12 Mart'ta 'Kel Eyüp' namıyla ünlü işkencecinin, 'Bütün hazırlıklar yapıldı, silahlar depolandı, gizli ilişkiler kuruldu, siz sağ olarak alınan son paketsiniz, bir daha asla sağ teslim almayacağız' ifade ettiği, sadece 71 devrimcilerinin değil, bütün bir 70'li yılların Kürt ve Türk devrimcilerinin kalemlerinin kırıldığını unutmayalım!"

Özkan, 12 Mart'ın İstanbul Gazi Mahallesi'nde gerçekleştirilen katliamın da 17. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Kahvehanelerin taranmasıyla Gazi halkı ayaklanmış, üç gün süren direnişte 17 kişi yaşamını yitirmiştir. Hasan Ocak kaçırılarak işkence ile katledilmiştir" dedi.

Halkı tüm darbelerle hesaplaşmaya çağıran Özkan, "12 mart askeri faşist darbesinin 41. yıl dönümü vesilesiyle, Mart ayında ve bir bütün olarak bu güne kadar halkımıza yaşatılan, reva görülen saldırılar, katliamlar, darbelerle Hakikat ve Adalet Komisyonları ve devrimci-demokratik birleşik mücadele araçlarını birlikte oluşturarak verili rejimin suçlarıyla tüm devrimcileri birlikte hesaplaşmaya çağırıyoruz" dedi.

Ankara Adliyesi'nde yarın görülecek Sivas katliamı davasına dikkat çeken Ali Özkan, "Zaman aşımını engellemek için yarın Ankara Adliyesi'nde olalım" dedi. Özkan, 4 Nisan günü başlayacak 12 Eylül davasına da herkesi davet etti.

Kaynak: ETHA