4 Mart 2012 Pazar

İHD: Adalet Bakanı istifa

İHD İstanbul Şubesi, Pozantı Cezaevi'nde çocuk tutuklulara yönelik taciz ve tecavüz olayından Adalet Bakanı ve Ceza ve Tevkifevleri Müdürü'nün sorumlu olduğunu belirtti, istifaya çağırdı. İHD, "Adalet Bakanı Pozantı’yı yönetememiştir, Sincan’ı yönetebilecek midir?" diye sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD)İstanbul Şubesi, Pozantı Cezaevi'ne çocuk tutuklularıa uygulanan taciz ve tecavüz olayına ilişkin açıklama yaptı.

Pozantı Cezaevi'nde yaşananlarla birçok temel insan hakkının ihlal edildiğini belirten İHD, çocukların hapsedilmesinin, kendilerinden yaşça büyük insanlarla aynı yere konulmasının ve hiçbir koruyucu önlem alınamasının insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. İHD, bununla, Türkiye’nin de imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi 34. maddesinin çiğnendiğini kaydetti.

"Bu çocuklar diğer mahpuslar tarafından politik hasım kabul edilerek tecavüz edilirken tecavüze mazeret olarak etnik kimlikleri ileri sürülmüş ve çocukların her türlü yakarışı ve yardım talebi cezaevi idaresi tarafından duymazdan gelinmiştir. Bizzat idare suç işlemiştir" denilen açıklamada, çocukların, beden bütünlüklerine, dünyalarına, kimliklerine dönük bu saldırıların intikamcı ve ideolojik olduğunu belirtildi.

Pozantı Cezaevi'nde yaşanan gerçeklerin üzerinin örtülmek istendiğine dikkat çeken İHD, Adalet Bakanlığı'nın 200 çocuk tutukluyu Sincan Cezaevi'ne nakledileceği yönündeki açıklamalarını hatırlattı. İHD, "Peki hangi koruyucu önlemler alındı? Gittikleri yer Pozantı’dan nasıl ve ne kadar daha iyi olacaktır? Hangi çocuk suçlu kabul edilebilir ve hangi hapishane çocuk için iyi olabilir ki? Adalet Bakanı Pozantı’yı yönetememiştir, Sincan’ı yönetebilecek midir? Bu çocuklar devletin güvencesi altında bunca acıyı yaşadıktan sonra, daha yaraları sarılmadan ailelerinden koparan nasıl bir vicdandır? Sanal sevgiyle mi iyileştireceksiniz bu çocukları?" sorularını sordu.

Adalet Bakanı'nı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü’nü istifaya çağıran İHD'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı; "Cezaevlerini yönetemiyor, küçücük çocukları bile koruyamıyorsunuz. Pozantı’da bu ağır travmaya maruz kalan, bu insanlık dışı şiddeti yaşayan çocuklar serbest bırakılmalıdırlar. Yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için devlet her türlü koruyucu ve iyileştirici tedbiri almalıdır."

Kaynak: ETHA