Pembe Hayat LGBTT Derneği'nin öncülüğünde Ankara'da düzenlenen iki günlük "Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Konferansı"nın bu yılki teması "Polis elini bedenimden çek" idi.
3 Mart Seks İşçileri Günü dolayısıyla Pembe Hayat LGBTT Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Konferansı, Ankara Best Hotel'de gerçekleştirildi.
Türkiye ve çeşitli ülkelerden seks işçisi ve LGBT aktivistlerinin katıldığı konferansın bu yılki teması "Polis elini bedenimden çek" idi. Seks işçileri ve aktivistler, polisin keyfi gözaltılarını, Türkiye'de kabahatler kanununun hukuka aykırı şekilde uygulanmasını eleştirerek seks işçilerinin haklarının insan hakkı olarak tanınması gerektiğine vurgu yaptılar.
"Kötü fahişe yoktur, kötü kanun vardır"
İki günlük konferansın açılış koşumasını seks işçisi Sinem Can yaptı. Can konuşmasında mevcut olan ayrımcı yasaların sokaklardan evlere gidilen mekanlara kadar her yerde hayatlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.
"Seks işçileri olarak bugüne dek hükümete ilettiğimiz bütün yasal ve fiili politika değişikliği taleplerimiz görmezden gelindi, tam tersine kolluk kuvvetleri ve var olan yasaların keyfi yorumlanması üzerinden hedef gösterildik."
Konferansta konuşan Avukat Soner Tanrıkulu, kabahatler kanununun trafik cezasından başka bir şey olmadığını söylerken, polisin kabahatler kanununu keyfi gözaltılarla uygulamaya çalıştığını vurguladı.
Hebun Diyarbakır LGBTT Oluşumu'ndan Öykü Sezer, trans bireylerin seks objeleri olarak görüldüğünü, bazı arkadaşlarının ekmek almak için dahi sokağa çıkamadığından bahsetti. Sezer, Diyarbakır'a birkaç günlük turistik gezilerle, Diyarbakır'ın gerçek yüzünün anlaşılamayacağını ifade etti.
Kadın Kapısı LGBT Derneği'nden Şevval Kılıç ise, Tarlabaşı'ndaki dayanışmayı anlatmak için "sokağınızda, apartmanınızda trans yoksa, başınıza bir iş geldiğinde arkanızdan koşan da olmuyor" sözlerini kullandı. Tarlabaşı'ndaki dönüşüm projesi sonrası Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan'la görüşmelerinde Demircan'ın "Biz sizi zaten burada istemiyorduk" dediğini belirtti. Kılıç sözlerini "Kötü fahişe yoktur, kötü kanun vardır" diyerek bitirdi.
Konferansın ilk günü Sakarya Caddesi'nde gerçekleştirilen Fahişeler Yürüyüşü ile son buldu.
"Fahişe aktivizmine davet ediyorum"
Konferansın ikinci gününde konuşan Buse Kılıçkaya, her şeyin aktivisti olunabileceğini, yalnız konu seks işçiliğine geldiğinde, namus, ahlak kavramlarının daha yoğun hissedildiğini belirtti. Kılıçkaya devletin kolluk ve yargısıyla seks işçilerini yok etmek üzere çalıştığını belirtirken "Sağlık Bakanlığı'nın dağıttığı kondomlar, hakkımızda açılan davalarda, 'suçu işleme aracı' olarak dosyalarımıza girdi" diye konuştu.
Kılıçkaya, herkesi fahişe aktivizmine davet etti. İki günlük konferans bu akşam gösterilecek Pembe Hayat LGBTT Derneği Tiyatro Topluluğu'nun hazırladığı Oyun Bozan isimli oyunun sergilenmesiyle sona erecek.
Kaynak: Bianet