6 Mart 2012 Salı

HES'lere yüksek gerilim darbesi

Rize İdare Mahkemesi, HES projelerindeki yüksek gerilim hatlarına ilişkin önemli bir karara imza attı. Artvin'in Sümbüllü Köyü'nden geçirilen iki ayrı HES projesinin yüksek gerilim hattının yürütmesini durdurdu.



Rize İdare Mahkemesi, TEİAŞ tarafından yapılan Borçka HES ve Yusufeli HES projelerinin elektrik iletim hatları için verilen 'ÇED olumlu' raporunu hukuka uygun bulmadı.

Sümbüllü Köyü'nden 17 kişi geçen yıl, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında verilen 'ÇED olumlu' raporuna itiraz etmişti. Köylülerin itirazını değerlendiren Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi ve keşif raporunda belirtilen konuların göz ardı edildiğine, bu nedenle verilen 'ÇED olumlu raporu'nun hukuka uygun olmadığına karar vererek işlemin yürütmesini durdurdu.

Mahkeme kararında, TEİAŞ tarafından hazırlanan projede kültür ve tabiat varlığı belirtilmemesine rağmen, Sümbüllü Köyü'nde kale kalıntılarının bulunduğu, Sümbüllü Köyü Kalesi'nin korunması gereken değer olduğu, iletim hattı yapılacak alanda erozyon, heyelan ve çığ gibi durumlar için projede jeolojik ve jeoteknik incelemelerin yapılmadığı vurgulandı.

Derelerin Kardeşliği Platformu ve davada 17 köylüyü temsil eden Avukat Bedrettin Kalın, yargının bir kez daha HES projelerindeki hukuksuzluğu gösterdiğine dikkat çekti. Kalın, "Bu karar, aynı zamanda bölgede yapımı devam eden HES projelerinin yüksek gerilim hatlarıyla ilgili ilk yürütmeyi durdurma kararı oldu" dedi.

Kaynak: ETHA