21 Mart 2012 Çarşamba

Hacı Zengin ve Roboski için tabutlu eylem

Kürt halkıyla dayanışmak için başlattığı açlık grevini sonlandıran ESP, Kadıköy'de tabutlu eylem yaparak Kürtlere yönelik saldırılara dikkat çekti. ESP, "Roboski'nin, Hacı Zengin'in katillerini, Sayın Ahmet Türk'e yumruk atanları halklarımızın birleşik mücadelesiyle sokakta yargılayacağız. Kürt kimliğinin tanınması için birlikte direneceğiz" dedi.


Ezilenlerin Sosyalist Partisi İstanbul İl Örgütü, Kürt halkıyla dayanışmak için dün başlattığı açlık grevini Kadıköy'de yaptığı eylemle sonlandırdı. ESP, eylemde İstanbul'daki Newroz kutlamaları sırasında BDP yöneticisi Hacı Zengin'in yaşamını yitirmesini protesto ederken, Roboski'de katledilen Kürt köylüleri için temsili tabut taşıdı.

ESP üyeleri ile açlık grevi eylemcileri, Kadıköy iskelede bir araya gelerek, "Newroz şehidi Hacı Zengin'in katilleri cezalandırılsın", "Başka Roboskiler olmasın, Kürt halk kimliği tanınsın" ve "Tutuklu Kürt siyasetçilere özgürlük. Hapishanelerde tecrite son, inkara son, Kürt halkına özgürlük. An azadi an azadi" yazılı pankartlar açtı. Yere, Roboski'de katledilen 34 Kürt köylüsünün isminin yazılı olduğu tabutlar bırakıldı. Battaniyelere sarılı ESP'liler yere yattı.

Eylemde, "Newroz şehitleri" olarak belirtilen Mazlum Doğan, 21 Mart 2002 tarihinde ölüm orucu eyleminin 236. gününde yaşamını yitiren Tuncay Yıldırım, yakın zamanda yaşamını yitiren komünist savaşçı Yasemin Çiftçi'nin fotoğrafları taşındı.

'AKP İMHAYI DAYATIYOR'

ESP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Havali Mengi, çevredekilerin yoğun ilgi gösterdiği eylemde bir açıklama yaptı.

Mengi, "AKP, devlet gücünün verdiği pervasızlıkla imha ve siyasi soykırım dayatıyor" dedi, Kürt siyasetçilerin tutuklanması, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve askeri operasyonları hatırlattı.

Roboski'de 34 Kürt'ün katledildiğini de anımsatan Mengi, "Kürt halkının barış eli havada kaldı, eşitlik çığlıkları ve vicdanlar kurşuna dizildi" dedi.

AKP'nin bununla da yetinmediğini ifade eden Mengi, Newroz kutlamalarının İçişleri Bakanlığı genelgesi ile yasaklandığını hatırlattı. Polisin Newroz etkinliklerine saldırısı sonucu yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, onlarca kişinin yaralandığını kaydeden Havali Mengi, BDP Arnavutköy İlçe yöneticisi Hacı Zengin'in ise aldığı darp ve yoğun gaz bombası nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Mengi, "İstanbul, ilk Newroz şehidini dün düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurladı" diye konuştu.

'HALKIN İRADESİ KIRILAMAZ'

Mengi, şöyle devam etti: "Haklı ve meşru mücadelesinden geri adım atmayan ve Newoz alanlarını dolduran yüz binlerce Kürt, siyasi kararlılıklarını yitirmeyerek sömürgeci devlet politikalarını boşa çıkardı. Newroz'u kendi dayattığı sınırlara hapsetmeye çalışan devlet yöneticilerine sokaklarda serhildana durarak yanıt verdi. Yüz binlerce Kürt yurtseveri, önlerine kurulan barikatları devirdi, Newroz alanlarını özgürleştirdi. İşte bu halkın iradesiydi. Bu iradenin kırılamayacağı bir kez daha kanıtlandı."

Kürt siyasetçilerin açlık grevine destek olmak amacıyla "Kürt halkının mücadelesi bizim mücadelemizdir" diyerek başlattıkları bir günlük açlık grevini sonlandırdıklarını ifade eden Mengi, Kürt halkıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceklerine işaret etti.

'KÜRT KİMLİĞİNİN TANINMASI İÇİN BİRLİKTE DİRENECEĞİZ'

Mengi, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ve BDP milletvekillerine yönelik saldırıyı da kınadı. Havali Mengi, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Newroz'dan aldığımız güçle Roboski'nin, Hacı Zengin'in katillerini, Sayın Ahmet Türk'e yumruk atanları halklarımızın birleşik mücadelesiyle sokakta yargılayacağız. Kürt kimliğinin tanınması için birlikte direneceğiz. Halkların birleşik mücadelesi kazanacak."

SDP, Sosyalist Parti, ÖDP, Limter-İş Sendikası ve Tekstil Sen'in destek verdiği eylemde "Biji Newroz biji sosyalizm", "Hacı Zengin ölümsüzdür", "Newroz'un ateşi AKP'yi yakacak", "Roboski'den Sivas'a adalet istiyoruz" sloganları atıldı.

Kaynak: ETHA