1 Mart 2012 Perşembe

'Evleri işaretleyenleri bulun'

ABF, Adıyaman'ın Karapınar ve Yunus Emre mahallelerinde Alevilerin yaşadığı evlerin işaretleyenlerin bulunmasını istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Adıyaman'ın Karapınar ve Yunus Emre mahallelerinde Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlendiğine dikkat çekti, "Adıyaman’ın yerel yöneticilerini, İçişleri Bakanı'nı, Başbakan'ı ve hükümeti sorumlu davranmaya, gerekli önlemleri almaya ve bu saldırıyı yapanları bulmaya davet ediyoruz" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan ABF, hükümetin son günlerde yaptığı açıklamaların "sorumsuz ve nefret söylemi içeren cümleler ile dolu olduğu"nu belirtti. "Hocalı Katliamı'nı anma" adı altında yapılan mitingi hatırlatan ABF, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İstanbul'da 'Hocalı Katliamı Anması' adıyla yapılan mitingde Türkiye'de bir devlet politikası olarak ötekileştirilenler açıkta tehdit edilmiştir. Oysa 'yeni anayasa' tartışmalarının yapıldığı bu günlerde Türkiye'deki çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı doğal yapıyı tehdit etmek 'bir gece ansızın gelebiliriz!' demek nefret söyleminden öte bir insanlık suçudur. 12 Eylül faşizmini kurgulamak ve çok kimlikliliği ortadan kaldırmak için yapılan Maraş Katliamı öncesinde de Alevilerin 'evlerine kırmızı çarpı işareti' konmuştu. Adıyaman'daki bu saldırı asla küçümsenemez."

Alevi Bektaşi Federasyonu, Başbakan Erdoğan'ın "dindar gençlik ve yeni eğitim modeli" tartışmalarında kışkırtıcı ve hedef gösterici bir dil kullandığını belirterek, "Biz 'gerekirse' dilenen sıradanlaştırılmış, sulandırılmış ve politik taktik malzemesi yapılan 'özürlerin' soruna çözüm olmak yerine daha büyük sorunlara yol açacağını düşünüyoruz. Bu güne kadar hiçbir katliamın sorumluları ortaya çıkarılmadığı gibi Alevilere dönük sistematik katliamların sorumluları hiç 'bulunamadı!' 13 Mart 2012 Salı günü Ankara'da görülecek olan Madımak Katliamı davasında canlarımızın katilleri için 'zaman aşımı' istenirken Adıyaman’da yeni katliam provaları yapılıyor" dedi.

ABF, son olarak, yerel yöneticileri, İçişleri Bakanı'nı, Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti sorumlu davranmaya gerekli önlemleri almaya ve saldırıyı yapanları bulmaya davet etti.

Güzelgül: Yeni bir tezgah mı?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Güzelgül, Adıyaman'da Alevilerin evlerinin işaretlenmesi için "bir tezgah mı" diye sordu ve ekledi: "Bu tezgâh, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle bu halkı birbirine düşüremeyenler tarafından mı tezgâhlandı?"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Adıyaman'da, Alevilerin yaşadığı mahalledeki bazı evlerin kapılarına işaret konulmasının tedirginliğe yol açtığını belirtti.

Yazılı açıklama yapan Güzelgül, mahalle sakinlerinin, Maraş katliamını hatırladığını ve korktuklarını belirterek, "Yoksa yine birileri bir tezgâh mı planlıyorlar?" diye sordu.

"Binlerce yıldan beri bu topraklar üzerinde birlikte yaşayan insanlar, ne yazık ki; bu ülkenin karışıklığa sürüklenmesinde çıkarı olanlar tarafından, birçok kez kışkırtmaları nedeni ile birbirlerine düşürülmek istenmiş ve bazı dönemlerde de buna muvaffak olunmuştur" diyen Güzelgül, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi katliamlarını hatırlattı. Güzelgül, Maraş katliamında Alevilerin evlerinin işaretlendiğini anımsattı.

"Bu tezgâh, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle bu halkı birbirine düşüremeyenler tarafından mı tezgâhlandı?" diye soran Güzelgül, Alevi ve Sünni yurttaşlara "sakın bu gibi kışkırtmalara gelmeyelim" çağrısında bulundu.

Güzelgül, "Bizler, bu işin yakın takipçisi olacağız. Sağduyu ve serinkanlılıkla bu olayın üzerine gideceğiz ve gelişmeleri tüm dostlarla paylaşacağız" dedi.

Kaynak: ETHA