6 Mart 2012 Salı

Erkekler Şubatta 24 Kadın Öldürdü

bianet'in çetelesine göre erkekler Şubatta 24 kadın öldürdü, on kadını yaraladı, on kadına tecavüz etti, 16 kadına cinsel tacizde bulundu. Kadınları en çok kocaları öldürdü. En çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Şubatta 24 kadın öldürdü, on kadını yaraladı, on kadına tecavüz etti, 16 kadına cinsel tacizde bulundu.

Şubatta öldürülen kadınlardan biri transeksüeldi ve ağabeyi tarafından öldürüldü.

En çok şiddetin yaşandığı bölge Ege, il ise İstanbul oldu.

Erkekler Ocak ayında 12 kadın, dört çocuk ve üç erkek öldürmüş; 26 kadın ve iki çocuğu yaralamış; 10 kadına tecavüz etmiş; 35 kadına cinsel tacizde bulunmuştu.

Cinayet

Erkekler Şubatta 14 ilde 24 kadın öldürdü. Bir erkek cinayetin ardından intihar etti, biri intihara teşebbüs etti, biri polise teslim oldu.

Şubatta kadınları en çok kocaları öldürdü. 11 kadını kocaları, üç kadını reddettiği erkekler, ikisini tanımadıkları erkekler, ikisini ağabeyi, birini babası, birini eski kocası, birini imam nikahlı kocası, birini sevgilisi öldürdü.

Bu ay en çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı. 13 kadın bıçakla, dördü pompalı tüfekle, iki av tüfeğiyle, üçü tabancayla, biri baltayla öldürüldü.

Öldürülen kadınlardan biri kocası hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmıştı. Bir kadın ise katilini dokuz kez dilekçe vererek şikayet etmişti.

En çok kadın katli Ankara'da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği iller Ankara (5), Aydın, Balıkesir, İstanbul (4), Kastamonu, Kayseri (2), Manisa, Maraş, Muğla, Niğde, Osmaniye, Urfa, Uşak ve Van.
Şubatta katillerin yaşları 24-87, öldürülen kadınların yaşları 16-80 arasında değişti.

Şiddet- Yaralama

Erkekler Şubatta sekiz ilde 10 kadını yaraladı. Erkek şiddetinin yaşandığı şehirler Bursa, Denizli, İstanbul (2), İzmir, Kocaeli, Konya (2), Muğla ve Sakarya.

Şubatta kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. Dört kadını kocası, üç kadını sevgilisi, bir kadını eski kocası, bir kadını kocasının ailesi, birini ise tanımadığı erkekler yaraladı.

Sekiz kadın dövülürken, iki kadın bıçakla yaralandı. Kadınlardan biri daha önce birçok kez kocası hakkında şikayette bulunduğunu söylerken, karısına şiddet uygulayan erkeklerden biri hakkında uzaklaştırma kararı vardı.

Bir kadın olayın ardından kocasından şikayetçi oldu. Biri şikayette bulunmak için gittiği karakol dönüşü şiddete uğradı. Bir erkek karısını dövdükten sonra tutuklandı.

Şubatta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 25-40 arasında, kadınların yaşları 21-37 arasında değişti.

Tecavüz

Erkekler Şubatta beş ilde 10 kadına tecavüz etti. Tecavüz saldırıların yaşandığı iller İstanbul (3), Muğla (2), Ankara (3), Konya ve Samsun.

Kadınlar en çok evlerinde tecavüze uğradı. Yedi kadın evinde, üç kadın alıkonuldukları evlerde tecavüze uğradı.

Üç kadına ağabeyleri, iki kadına arkadaşları, iki kadına tanımadıkları erkekler, birine babası, birine amcası, birine ayrılmak istediği kocası tecavüz etti.

Tecavüzcülerin yaşları 21-53, kadınların yaşları 16-32 arasında değişiyor.

Taciz

Erkekler Şubatta dört ilde 16 kadını taciz etti. En çok taciz İstanbul ve İzmir'de yaşandı. İstanbul (5), İzmir (9), Aydın ve Bursa'da yaşanan taciz olayları basına yansıdı.

Kadınlar en çok sokakta tacize uğradı. 13 kadın sokakta, iki kadın telefon ve internet aracılığıyla, bir kadın evinde taciz edildi.

Bir kadın kayınpederinin, diğerleri tanımadıkları erkeklerin tacizine uğradı.

Çocuk istismarı

Şubatta sekiz ilde 17 çocuk cinsel ve/veya fiziksel istismara uğradı. En çok çocuk istismarı Muğla'da yaşandı. Adana (2), Antalya (4), Bursa, İzmir, Kayseri, Konya, Manisa (3) ve Muğla'da (4) gerçekleşen çocuk istismarı vakaları basına yansıdı.

Bir çocuk babasından şiddet gördü, 16'sı cinsel istismara uğradı. Çocuklardan beşi ailesi, diğerleri tanımadıkları erkekler tarafından istismar edildi.

17 çocuğun maruz kaldığı 13 istismar vakasının beşi evde, geri kalanı sokakta gerçekleşti. Bir çocuk hamile kaldı, biri seks işçiliğine zorlandı, biri olayın ortaya çıkmasının ardından yetiştirme yurduna yerleştirildi.

Şubatta bir kadın, 15 erkek çocuk istismarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bölgelere göre

Şubatta 20 ilde 72 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz, yaralama ve çocuk istismarı vakası yaşandı. En çok şiddet Ege Bölgesi'nde gerçekleşti.

72 vakadan 26'sı Ege, 19'u Marmara, 15'i İç Anadolu, sekizi Akdeniz, ikisi Karadeniz, biri Güneydoğu Anadolu, biri Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti.

En çok şiddetin yaşandığı il 14 vakayla yine İstanbul oldu.

Kaynak: Bianet

Şubat ayındaki erkek şiddetinin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

Şubat ayındaki erkek şiddetine karşı kadınların mücadelesi ile ilgili habere ulaşmak için tıklayın.