23 Mart 2012 Cuma

Dersimliler her Perşembe Galatasaray'da

Dersimliler, '38 katliamının kararının alındığı 4 Mayıs 1937'nin yıl dönümüne kadar her Perşembe Galatasaray'da oturma eylemi yapacak. Dersimliler, devletten resmi özür bekliyor ve arşivlerin açılmasını istiyor.


Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği ve Seyit Rıza İnisiyatifi, taleplerinin kabul edilmesi için 4 Mayıs'a kadar her Perşembe akşam 20.00'da Galatasaray'da oturma eylemi yaparak mum yakacak. 4 Mayıs, 1937 yılında Bakanlar Kurulu'nun, "Tunceli Tenkil Harekatına Dair Karar" aldığı gün.

İlk eylem için toplanan Dersimliler, "(Canê maê Ke bê goni bê keten şiyê Tariê mare ra u roştiê) Toprağa düşen kefensizlerimiz, toprağı aydınlatan ışığımızdır" yazılı pankart ile Seyit Rıza'nın posterini taşıdı.

Eyüp Alibeyköy Dersim Derneği Başkanı Mesut Gerçek, Dersim katliamının kararının alındığı gün olan 4 Mayıs'a kadar her Perşembe Galatasaray Meydanı'nda mumlar yakarak oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.

KATLİAM DEVLET POLİTİKASI

Kurumlar adına bir açıklama yapan Munzur Çevre Derneği Başkanı Sema Gül, Dersim katliamının, sorumlusu olan Cumhuriyet ve resmi ideolojiden soyutlanarak sorumsuz yöneticilere mal edilmeye çalışıldığını söyledi.

Katliamcılığın bir devlet politikası olduğunu kaydeden Gül, "Bu sayede hem devlet aklanıyor hem de geleneğin bugünkü sürdürücüleri gizlemiş oluyor. Dersim katliamı için 'literatürde varsa özür dileyebiliriz' ile Uludere katliamı için 'TSK'ye teşekkürler' ve Sivas katliamı davasındaki zaman aşımına 'devletimize, milletimize hayırlı olsun' söylemleri arasındaki çelişki böyle şifreleniyor" diye konuştu. Dersim'de yaşanan vahşetin acısının tazminat oyunu ile örtülmeye çalışıldığını dile getiren Sema Gül, hiçbir maddi değerin, Dersimlilerin yaşadığı acının ve vahşetin karşılığı olamayacağını ifade etti. 


'HALKA HESAP VERMELİLER'

Gül, şu uyarılarda bulundu: "Dersim katliamının kararının verildiği 4 Mayıs günü yaklaşırken herkes dikkatli olmalı ve Dersim tartışmalarının yönünü saptıracak yaklaşımlardan uzak durmalıdır. 4 Mayıs'ta bu katliam fermanını imzalayan zihniyet, halkımıza hesap vermelidir."

Sema Gül, taleplerini şöyle sıraladı: "Devlet Dersimlilerden resmi özür dilemelidir. Devlet arşivlerinin tümü araştırmacılara açılmalıdır. Başta Dersim olmak üzere değiştirilen tüm köy, ziyaret gibi isimler iade edilmelidir. Dersim'de zorla alıkonulan ve ailesinden uzaklaştırılan çocuklarımızın listesi açıklanmalıdır. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır. Dersim'de coğrafyamıza dönük barajlarla yok etme politikalarına son verilmelidir. Asimilasyon ve inkar politikalarına son verilmelidir."

Açıklamadan sonra mumlar yakan Dersimliler, bir süre sloganlarla oturma eylemi yaptı. Eylemde, Zazaca ağıtlar da yakıldı.

Kaynak: ETHA