14 Mart 2012 Çarşamba

Derbentliler: Sarıyer'i ev ev savunacağız

İstanbul'un Sarıyer İlçesi'ne bağlı Derbent Mahallesi'nde konut hakkı savunucularının gözaltına alınması, mahalleli tarafından yapılan yürüyüşle protesto edildi.  


Derbentliler, önceki gün 14 kişinin barınma hakkı eylemleri nedeniyle gözaltına alınmasını protesto etmek için akşam saatlerinde mahallede yürüyüş yaptı.

Derbent Meydanı'nda bir araya gelen mahalle halkı, "Derbent halkı gözaltında, arazi mafyası iş başında. AKP elini mahallemden çek" yazılı pankart açtı. Mahalle halkına, Sarıyer'in çeşitli mahalleleri ile İstanbul'da mahalleleri yıkım tehditi altında bulunan bir çok mahalleden destek geldi.
Bir süre mahallede yürüyerek tekrar meydana dönen mahalle halkı, "Derbent halkı yalnız değildir", "AKP elini mahallemden çek", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Sermaye defol, Derbent bizimdir" sloganlarını attı.

"Mafya değil halkız", "Rant için değil, halk için yasa istiyoruz", "Gözaltılar serbest bırakılsın" yazılı dövizler taşıyan mahalle halkı adına açıklamayı Ramazan Ünal yaptı. 

'İSTANBUL HALKINA BAŞLATILAN SALDIRININ İLK ADIMI'

Ünal, "Derbent'te yapılan saldırının, TOKİ mafyasının başı Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın kentsel yıkım yasasını meclisten geçirmeye hazırlandığı günlerde olması tesadüf değildir. Bu saldırı bütün Sarıyer halkına, bütün İstanbul halkına karşı başlatılan saldırının ilk adımıdır" dedi.

Sermaye için değil halk ile yapılacak bir planlama istediklerini söyleyen Ünal, "İnsanca yaşamak için barınma hakkımızı istiyoruz, alacağız. Sarıyer'i ev ev, mahalle mahalle savunacağız. Sizlere yağmalatmayacağız" diye konuştu. 

'BİZİ KİMSE DERBENT'TEN KOPARAMAZ'

Tozkoparan Mahallesi Derneği Başkanı Ömer Kiriş, kentsel dönüşüm projeleri için "Yağmaya izin vermeyeceğiz" dedi. Gözaltına alınan Hikmet Öztürk'ün ablası Meryem Öztürk, "Ben doğma büyüme Derbentliyim. Bizi kimse Derbent'ten koparamaz" dedi.

ESP adına konuşan Münevver İltemur, gözaltıların, Derbent halkının örgütlü gücüne saldırı olduğunu söyledi. İltemir, ekledi: "Ama yağma yok. Derbent halkı ve İstanbul halkı örgütlü bir şekilde bu saldırıyı püskürtecektir." 

Kaynak: ETHA