15 Mart 2012 Perşembe

Davalar baskı aracı oldu: 300'e yakın Gerzeli hakkında soruşturma açıldı

Gerze’de Yasadışı Eylemi Gerzeliler Değil Şirket Yaptı

Anadolu Grubu’nun termik santral projesine karşı verdikleri mücadele eden Gerzeliler dün 3 ayrı ceza davasından dolayı hakim karşısına çıktı. Gerze Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davalar, 9 Mayıs’a ertelendi.

Termikçi şirket Anadolu Grubu’nun 3 Mayıs 2010’da ÇED tanıtım toplantısı, 30 Mart ve 23 Ağustos 2011’de sondaj çalışması yapmak amacıyla Gerze’ye gelmesi sonrasında yaşanılan olaylar ile ilgili olarak açılmış olan 3 ayrı davada Gerzeliler, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet," "Görevi Yaptırmamak İçin Direnmek", "Mala Zarar Verme" ve "Hakaret" suçlarından yargılanmakta.

23 Ağustos’ta gece yarısı sondaj yapmak için termik santralin kurulacağı Yaykıl Köyü’ne gelmesi sonrasında yaşanılan olaylar ile ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Termik santralin doğaya vereceği zararlardan bahsederek, termik santrale karşı koymakla Anayasa’nın 56. maddesinin kendilerine yüklediği ödevi yerine getirdiklerini, bu nedenle de göstermiş oldukları mücadelenin meşruluğunu dile getiren Gerzeliler beraatlarını istedi.

Anadolu Grubu Dosyadan Örnek Almak İçin Dilekçe Verdi

3 Mayıs 2010 tarihinde yapılması düşünülen ve halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayan ÇED Halkın Katılım Toplantısı'nda çıkan olaylar üzerine açılan davanın dosyasından örnek almak için dilekçe veren Anadolu Grubu dosyayı inceleyerek gerekirse davaya müdahil olmak istediklerini dilekçe ile belirtti. Gerze halkı avukatları bu istemin hukuksuz olduğunu, dosyadan taraf olarak örnek alınabileceğini, Anadolu Grubu yapılamayan ÇED Halkın Katılım Toplantısı'nı ÇED raporunda yapılmış gibi gösterdiğini bu argümanını destekleyecek belge ve bilgi aradıklarını belirterek, bu istemin reddedilmesini talep ettiler.

Anadolu Grubu aynı şekilde, usulsüz ve izinsiz olarak 23 Ağustos 2011 gecesi yapılan sondaj araması ile ilgili de sulh hukuk mahkemesinin sondaj yapılamadığına ilişkin raporuna rağmen açılan davada da sondajın yapıldığına ilişkin belge bulmak için dosyadan örnek almak istedi. Gerze avukatları bu istemin de reddedilmesini, eğer istiyorsa Anadolu Grubu gelir karşımıza burada davaya müdahil olmak istediklerini açıkça dile getirirler, istemleri hukuka aykırıdır, dedi. Anadolu Grubu’nun taraf olmadan dosyadan bilgi belge toplamaya yönelik girişimiyle ilgili talebi mahkeme tarafından görüşülmeden reddedildi.

“Kolluk İfadelerimiz Psikolojik Baskı Altında Alındı”

23 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleşen izinsiz sondaj nedeniyle çıkan olaylarla ilgili Gerzeliler'in ifadesi alındı. Gerzeliler,  "kolluk güçlerinin baskısı altında ifade verdik, buradaki ifadelerimiz esas alınsın" dedi. Gerzeliler'den olay günü kolluk güçlerinin darp etmesi nedeniyle yaralananların ifadesi, tutanaklara, “kendimi yara attım, üstümü başımı parçaladım, yolun sert olması nedeniyle elbiselerim parçalandı ve ellerim yaralandı” biçiminde geçilmişti. Gerzeliler, buna benzer ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ve kendilerinin kolluk tarafından darp edildiğini, elbiselerinin parçalandığını belirtti.

“İzinsiz Gösteriyi Biz Değil Sondajcılar Yaptı”

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve kolluk güçlerinin görevini yapmasını engellemek gibi suçlardan yargılanan sanıklar, "Gecenin birinde eylem yapılmayacağını biliyoruz, ortada planlı, önceden tasarlanmış bir eylem varsa bu eylemi biz değil, izinsiz olarak sondaja gelen şirket organize etmiştir. Bu saatte sondaj için köyümüze baskına gelen şirket tüm bu sürecin sorumlusudur. Dava açılacaksa gece birde sondaj organize edenler yargılanmalıdır. Biz bu davanın mağduruyuz, ama biz yargılanıyoruz" dediler.

Sanıklar, günlerdir köylerine sondaj araçlarının gelmesinden tereddüt ettiklerini, bu şirketin daha önce de 30 Mart tarihinde sondaj için geldiğini ve idareden öğrendikleri kadarıyla bu arama faaliyetlerinin izinsiz gerçekleştirildiğini belirterek, Gerze Kaymakamlığı’nın bu konuda kendilerinden izin alınmadığına dair vermiş olduğu yazıdan bahsettiler. "Bu durumda biz Anayasa’dan kaynaklanan haklarımızı kullandık. Anayasa’nın 56. maddesi çevrenin korunmasını yurttaşlara hem bir hak hem de bir ödev olarak tanımlamıştır. Biz termik santrallerin çevreye zarar vereceğini biliyoruz, bu nedenle kimse kimseden emir ve talimat almaz, biz hepimiz bu santrallerin zararına yol açacak etkinliklerin karşısında durmayı Anayasal bir ödev olarak görüyoruz. Bu nedenle ortada bir yönlendirici arıyorsunuz Gerze’deki binlerce insanın çevre hakkı mücadelesine bakın, özel olarak birilerini aramayın" dediler.

Termikçi şirkete karşı 4 yıldır mücadele gösteren Gerzeliler, her gün başka bir sebepten dolayı savcılıkta ifade verdiklerini söyledi. Halen 7 ayrı ceza davasında yargılanan ve haklarında soruşturma yürütülen termik karşıtlarının sayısı Gerze’de 300’e ulaşmış durumda.