22 Mart 2012 Perşembe

'Bu yasa afet getirecek'

TBMM önünde eylem yapan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Meclisi, Afet Yasası Tasarısı'nın "rant yaratma, paylaşma ve talan yasası" olduğunu belirtti.

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Meclisi üyeleri, "Afet Yasası'na" karşı TBMM Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

Dikmen halkı, "Haklarımızı ve geleceğimizi savunacağız afet değil talan yasası" pankartı ile "Halkın barınma hakkı var" yazılı dövizler taşıdı.

Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Gülhan Yalnız, Van depreminin ardından afet riski taşıyan bölgeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı"nın Meclis'te görüşüldüğünü hatırlattı.

Bu yasanın meclisten geçmesi durumunda bir "afet" sonucu yaratacağını kaydeden Yalnız, "Kanun tasarısı 'afet' nedeni ile risk altında olan yerlerin 'iyileştirme, tasfiye ve yenileme' adı altında dönüştürülmesi amacını taşıyan, ancak uygulanması halinde kendisi 'afet sonucu doğuracak olan bir yasadır" dedi.

Tasarı ile Bakanlar Kurulu ve TOKİ'ye geniş yetkiler verildiğini kaydeden Yalnız, bu alanlarda yaşayanların haklarının ihlal edileceğini söyledi.

Yalnız, AKP'nin 19 milyon yapı stokundan 9-11 milyon konutun yıkılması gerektiği dillendirdiğini hatırlattı, bu durumun deprem bahanesiyle daha büyük bir yağma politikası başlatmanın aracı olduğunu söyledi.

Tasarıda "afet" vurgusu yapılmadığına dikkat çeken Yalnız, "Kanun tasarısının asıl amacının felaketi, fırsata çevirmek olduğu bütününe bakıldığında açıkça anlaşılmaktadır. Bu yasa afet önleme yasası değil rant yaratma, paylaşma, talan yasasıdır. AKP'nin yoksul emekçi halka düşman, sermayeye dost icraatlarının en son örneği olan talan yasasıyla evlerimizin, mahallelerimizin, kentlerimizin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: ETHA