15 Mart 2012 Perşembe

Aleviler mahkemeyi tanımıyor

Alevi dernekleri, "Aleviler için bir dönem bitmiştir" dedi, demokratik direnme hakkını kullanacaklarını duyurdu. Aleviler, mahkeme kararını tanımama kararı aldı.

Alevi dernekleri ortak bir basın açıklaması yaparak, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Sivas katliamı davasında zaman aşımı kararını tanımadığını ve demokratik direnme haklarını kullanacaklarını duyurdu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yaptıkları ortak açıklamada, Sivas davasının firari sanıkları için zaman aşımı kararı verilmesini 'utanç belgesi' olarak nitelendirdi.

'SADECE 5'İ DEĞİL HEPSİ AFFEDİLDİ'

Alevi dernekleri, söz konusu kararla sadece 5 sanığın değil, Madımak Oteli'ni saatlerce kuşatan binlerce sanığın da affedildiğini vurguladı.

'MAHKEME ALEVİLERİ BİR DAHA YAKTI'

"Mahkeme bu kararla Alevileri bir kez daha yakmıştır" diyen Alevi dernekleri, Başbakan Erdoğan'ın "Hayırlı olsun" açıklamasıyla mahkeme önünde bekleyenlere yönelik polis saldırısını kınadı.

'BİR DÖNEM KAPANMIŞTIR'

Alevi dernekleri, "Aleviler için bir devir kapanmıştır" diyerek, demokratik direnme haklarını kullanacaklarını duyurdu, ortak eylem programını şöyle açıkladı:

"Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin zaman aşımı ile ilgili aldığı kararı tanımıyoruz.

Sivas katliamı insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilene kadar her türlü hukuki mücadeleyi, geniş bir hukukçular grubu ile büyüterek sürdüreceğiz.

Ankara Adliyesi önünde toplanan binlerce insanın üzerine biber gazı atan, tazyikli su sıkan, plastik mermi atan Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Katliamın yapıldığı 2 Temmuz tarihine kadar her ayın ilk Perşembe günü "Çerağ uyandıracağız (Alevi inanışına göre, kainatın karanlıktan aydınlığı çıkacağını sembolize etmek için mum yakılmasına çerağ uyandırmak denir)" ve oradan çıkan aydınlığın insanların vicdanlarına sesleneceğiz.

Dönemin Başbakanı'nın, İçişleri Bakanı'nın, Sivas Valisi'nin ve Emniyet Müdürü'nün yargı önüne çıkartılması için mücadele edeceğiz.

Merkezi bir miting de dahil olmak üzere, bütün bölgelerde protesto etkinlikleri yapacağız.

18 Mart Pazar günü Ankara'da Alevi kurumlarının temsilcileriyle geniş bir toplantı yapacağız. Eylem planını adalet, eşitlik ve kardeşlik isteyen bütün demokrasi güçleriyle birlikte hayata geçirmek için ortak hareket edeceğiz."

Kaynak: ETHA