11 Mart 2012 Pazar

17 yıldır adalet arıyorlar

17 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ailesi, hala adalet peşinde. Hüseyin Ocak, "Bizim adalet duygumuzun tatmin olması için karar alanların ortaya çıkması lazım" diyor, devletin işlediği insanlığa karşı suçların hesabını vermesi gerektiğini belirtiyor.


Gazi Katliamı'nın ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ile ilgili bir yıl önce yapılan suç duyurusunda hala bir gelişme yok. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Emniyet'ten istediği bilgileri bekliyor.

Hasan Ocak, Gazi Katliamı'nın hemen ardından, 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındı. Ocak'ın gözaltına alınması kabul edilmeyince, ailesi ve yoldaşları aramaya başladı. Israrlı mücadeleleri sonucu, Hasan Ocak'ın işkence edilmiş cansız bedeni 58 gün sonra, 17 Mayıs 1995 tarihinde İstanbul Beykoz'daki Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda bulundu. Hasan Ocak'ın bulunması, Türkiye'de kayıplar mücadelesinin de başlangıcı oldu. Bir yandan, diğer kayıp yakınları ile birlikte bugüne kadar devam eden Cumartesi eylemleri başlatılırken, diğer yandan Ocak ailesi ve arkadaşları, sorumluların yargılanması için yargıya başvurular yaptı. Ancak hepsi de sonuçsuz kaldı.

Ergenekon iddianamesinde Gazi Katliamı'na ilişkin itiraflar yer alınca Ocak ailesi yeniden harekete geçti ve davaya müdahil olmak için iki kez başvuruda bulundu. Talepleri "bu davanın kapsamında değil" denilerek reddedildi. Ayrıca yaptıkları suç duyuruları da işleme konulmadı.

Ocak ailesi, son olarak 23 Şubat 2011 tarihinde Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ergenekon davasında elde edilen bilgi ve belgeler ışığında yapılan suç duyurusu ile Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Osman Yıldırım, Osman Gürbüz, Hanefi Avcı, Korkut Eken, Ergenekon davası gizli tanıklarından Kehribar, Gurbet ve 9 numaralı gizli tanığın yargılanması istendi.

Beykoz Cumhuriyet Savcılığı, görevi kapsamına girmediği gerekçesiyle dosyayı İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da örgütlü suçlar kapsamında olduğu için İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Dosyayı incelemeye alan özel yetkili savcılık, Emniyet dahil ilgili makamlara yazı yazarak bilgi istedi. Savcıların, bu yazıların cevabını beklediği öğrenildi.

AV. YOLERİ: İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR SORUŞTURULMUYOR

Ocak ailesinin avukatı Gülseren Yoleri, "En azından iddialarımız araştırılıyor" dedi. ETHA'ya konuşan Yoleri, bu soruşturma ile Hasan Ocak'ın kaybedilmesinin aydınlatılabileceğini söyledi ve ekledi: "Çok emin de değiliz, çünkü Ergenekon davasında insanlığa karşı suçlar hem ortada hem soruşturulmuyor ya da dava konusu edilmiyor. Hasan Ocak olayının dava konusu edilip edilmeyeceği belli değil ama bu olayın aydınlatılması için çabamızı sürdürüyoruz."

HÜSEYİN OCAK: DEVLET HESAP VERMELİ

Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak ise 17 yıldır adalet arayışını sürdürdüklerini belirterek, "Devlet, geçmişin hesabını vermeli" dedi.

Hüseyin Ocak, yargıya defalarca yaptıkları başvuruların yanı sıra Meclis'e de gittiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Toplumsal Bellek Platformu olarak Şubat 2010'da, kayıp yakınları ile birlikte de geçen yıl meclise giderek taleplerini ilettiklerini hatırlatan Ocak, bunun ardından CHP ve BDP'li milletvekillerinin katliamların araştırılması için 16 kez önerge verdiklerini ancak hepsinin AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini belirtti.

Siyasi cinayetler, katliamlar, kayıplar, toplu mezarlar konusunda taleplerinin hiçbirinin karşılanmadığını belirten Hüseyin Ocak, şu anda gündemde olan Sivas katliamı davasına ilişkin de Meclis'e gittiklerini söyledi. Ocak, "Aynı gün, bu tür suçların insanlığa karşı suç kapsamına alınarak zaman aşımından düşmemesi için kanun teklifi verildi ama o da yine AKP'li milletvekilleri tarafından reddedildi. Sivas'ta 35 canı yakanların avukatlığını yapanlar şu anda bakan, belediye başkanı, milletvekili, başbakan yardımcısı statüsünde" dedi. Hüseyin Ocak, AKP'nin Sivas katliamını ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.

'DEVLET HALA KÖR, SAĞIR, DİLSİZ'

Sivas katliamının üzerinden 19, Gazi katliamının üzerinden 17 yıl geçtiğini kaydeden Hüseyin Ocak, "Devlet hala kör, sağır ve dilsizi oynuyor" dedi.

"Kardeşimizin gözaltında katledilmesinin üzerinden de 17 yıl geçti" diyen Ocak, demokrasi söylemlerinde bulunan AKP Hükümeti'nin katliamların aydınlatılması ve sorumlularını yargılanması için hiçbir adım atmadığını ifade etti.

AİLELERİN ADALET TALEBİ KARŞILANMADI

Ocak, şöyle konuştu: "Bu da bunların gerçek yüzünü gösteriyor. Bu işin ne kadar içinde olduğunu gösteriyor. Halkın, ailelerin adalet talebi karşılanmadı. Aileler hala adalet peşinde, hala vicdanlarının rahat etmesini istiyorlar. Her zaman söylüyoruz; bizim adalet duygumuzun tatmin olması bir tetikçinin binlerce yıl ceza alması değil, sistemin ortadan kalkması, bu işi planlayanların, karar alanların ortaya çıkması lazım. Atila Kıyat'ın söyledikleri ortada. Bugün bir suçlu aranacaksa bu o dönemin MGK'sıdır. Milli Güvenlik Kurulu bu kararları aldı, tetikçiler bunları uyguladı. Bugün yargılanan tetikçiler. Oysa hakikatlerin ortaya çıkması lazım.

Başbakan diyor ya 'ileri demokrasi, barış, özgürlük, kardeşlik' diyor. Bunlar için geçmişle yüzleşmek gerekir. Geçmişle yüzleşmeden bu ülkede demokrasi, kardeşlik, barış olmaz. İleri demokrasiyi yakalamaya çalışıyorsak, bu ülkenin insan haklarına saygılı, demokrasi ile yönetilen hukuk devleti olmasını istiyorsak, geçmişin hesabını vermesi lazım bu devletin."

Kaynak: ETHA