5 Ocak 2012 Perşembe

Türkiye'ye 47 milyon avroluk tazminat davası

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın Türkiye'nin '90'larda Yunanistan'da orman yangınları çıkardığını ima etmesi üzerine Pendeli Belediyesi Türkiye'ye 47 milyon avroluk tazminat davası açmayı kararlaştırdı.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın 1990'lı yıllarda Türkiye'nin Yunanistan'da orman yangınları çıkardığını ima etmesinin üstüne Yunanistan Türkiye'den 47 milyon avro tazminat istemeye karar verdi.

Milliyet gazetesinden Taki Berberakis'in haberine göre, Atina'nın kuzeyinde bulunan Pendeli Belediyesi, 1995'te çıkan ve 25 bin dönüm ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangın nedeniyle Türkiye'ye 46 milyon 587 bin 500 avro tazminat davası açmayı kararlaştırırken önümüzdeki günlerde Rodos Adası Belediyesi'nin de tazminat talebinde bulunması bekleniyor.

Yunanistan'ın batısındaki Ilia bölgesi ve Zaharo Belediyesi de geçen hafta Türkiye hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

Yunanistan soruşturma talep etmişti

23 Aralık 2011'de 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili BirGün gazetesine konuşan eski Başbakan Mesut Yılmaz, "Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan'da darbe girişimi, Yunanistan'a orman misillemesi gibi konular. Faili meçhuller için engel yok." demişti.

Yılmaz'ın bu sözleri üzerine Yunanistan, 1990'larda yakılan ormanlarla ilgili kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.

BBC'nin haberine göre, anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı iddialarla ilgili olarak Atina'yı kapsamlı şekilde bilgilendirmeye çağırırken, Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Panos Panayiotopoulos Avrupa Birliği'ne (AB) seslenerek konunun incelenmesini istemişti.

Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis de orman yakma iddialarına göndermede bulunarak bunun "Türkiye'nin en iğrenç uygulamalarından biri" olduğunu ve ciddi siyasi yansımaları olacağını söylemiş ve AB'nin konuya müdahil olması gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: Haberlink