5 Ocak 2012 Perşembe

Fındıklı'da HES Nöbeti

Fındıklılılar ıslah şantiyesinin bulunduğu Hara Mevkii'nde ikinci kez nöbete başladı.


Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde, Arılı Deresi'nin HES projelerinin olduğu gibi "dere ıslahı" adı altında vadilerinin betonarme hale getirilmesine karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta "dere ıslah" çalışması gerekçesiyle akarsu vadilerinin beton dökülerek tahrip edilmesi ve dereyle yaşam arasındaki bağın koparılmasına karşı harekete geçen Fındıklılar, ıslah çalışmalarını durdurmak ve bölgeye daha fazla zarar verilmesini önlemek için Arılı Vadisi Hara Mevkii'nde nöbet tutmuştu.

Vadide 2 gün süren nöbetin ardından Kaymakamlık'ta yapılan toplantıda halk, dere ıslahının HES çalışması olmadığına ikna edildi. Ancak yöre halkı, 14 kilometrelik vadideki Arılı Deresi'nin 5'er metrelik duvarla kanala alınmasına karşı çıktı, çalışmanın taş dolgusu ile ve doğal görünüme zarar vermeden sürdürülmesini istedi. DSİ'ye beton kanal çalışmasını durdurması için bir hafta süre veren yöre halkı yeniden harekete geçti.

Tulum ve sloganlar eşliğinde ilçeyi dolaşan yaklaşık bin kişi Fındıklı Meydanı'nda Merkez Cami önünde bir basın açıklaması yaptı. Nöbet eylemine yeniden başladıklarını duyuran halk, açıklamanın ardından ilçe merkezinden nöbetin tutulacağı şantiye alanına yürüyüşe geçti. Gruba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ile Artvin'in Hopa İlçesi'nden gelen bir grup da destek verdi.

1 kilometrelik yolu yaklaşık 50 araçlık bir konvoyla kateden halk şantiye alanına çevrilmek istenen Arılı Vadisi Hara Mevkii'ne ulaştı. Burada ateşler yakıldı direniş çadırı kuruldu. Fındıklı halkı talepleri kabul edilene kadar nöbete devam edeceklerini duyurarak tüm yaşam savunucularına eylemlerine destek verme çağrısı yaptı.

Grup adına konuşan Fındıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, derenin 5 metre yüksekliğinde beton kanala alınmasına tepki gösterdi ve şunları söyledi: "Doğal yaşam alanlarımız yok ediliyor. Günlerden beri yetkili makamlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. 'Dere yatağını şantiye alanına çeviren, insanı ve hayvanları sudan uzaklaştıran, doğayı yok eden, dereyi kanala alan bu projeden vazgeçin, doğayı yok etmeyin' dedik. Yetkililere sesimizi duyurmak için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk, yetkililere şikayet dilekçesi verdik. Ancak DSİ, kendini herkesin üstünde zannederek hiçbir öneriye sıcak bakmadı. Zarar gören yerlere taş tahkimat, bir iki yere beton tahkimat, dere yatağının ellenmemesi ve zarar görmeyen yerlere müdahale edilmemesi taleplerimizin hiç biri yerine getirilmedi. Fındıklı halkının haklı tepkisini görmezlikten, duymazlıktan geliyorlar. Her yolu denedik. Geriye bir tek yol kalıyor. Beş yıldan beri olduğu gibi Fındıklı halkı deresine, geleceğine ancak kendisi doğrudan sahip çıkacaktır. Ortak bir yol bularak projenin değişmesini sağlamak için geçici olarak yakılan direniş ateşimiz kor durumda bekletilmekteydi. Bütün görüşmeler DSİ tarafından olumsuzluğa itilmiştir. Adeta bir muhatapsızlık ile karşı karşıya bırakıldık."

'GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTMAYA'

Derelerdeki vahşeti durdurmak için dere yatağındaki ateşi yeniden yakmaya başladıklarını ifade eden Kadıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şimdi deremize, suyumuza yaşam alanlarımıza sahip çıkma zamanı. Şimdi Fındıklı derelerinin özgür akacağını dosta düşmana hep birlikte gösterme zamanı. Deremizin ve halkımızın rant uğruna ıslah edilmesini istemiyoruz. Halka rağmen hiçbir proje zorla kabul ettirilemez. Onurlu ve yürekli Fındıklı halkı deresinden ve suyundan asla vazgeçmez. Haydi, şimdi hep birlikte el ele tutuşup, derelerimize sularımıza sahip çıkmaya, ateşin başında gece gündüz nöbet tutmaya gidiyoruz."

NÖBET BAŞLADI

Grup, daha sonra Cumhuriyet Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü ve Tahiroğlu Köprüsü mevkiine geldi. Burada kamyon ve minibüslere binen grup, Hara Köyü'ne gelerek dere ıslah çalışmasının yapıldığı şantiye sahasına girdi. Jandarma'nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede ateş yakan grup, nöbete başladı. Gecede sürecek bekleyiş için 30'ar kişilik gruplar nöbet tutacak.

FINDIKLI HALKI NE İSTİYOR?

Fındıklı halkı dere ıslah çalışmasına karşı çıkıyor çünkü bu faaliyetin dere yataklarına zarar verdiğini söylüyor. Vadilere beton akıtılarak yürütülen ıslah çalışmasının dere ile yaşam arasındaki bağı koparttığını, dereyi bir kanala hapsettiğini söyleyen Fındıklılılar "Zarar gören yerlere taş tahkimat yapılması, dere yatağının ellenmemesi ve zarar görmeyen yerlere müdahale edilmemesi"ni talep ediyor.

Emek Dünyası/ DİHA
Kaynak: Haberlink