Çevre Mühendisleri Odası, Sinop'taki nükleer santralde meydana gelecek bir kazanın İstanbul, Ankara ve Samsun'u da etkileyeceği uyarısında bulundu. Akkuyu'daki kaza ise bütün Akdeniz'in yanı sıra Konya'yı da etkileyecek.
Çevre Mühendisleri Odası, Fukuşima ya da Çernobil benzeri bir nükleer kazanın Akkuyu ya da Sinop'ta yaşanması durumunda Türkiye'nin nasıl bir risk altında kalacağını belirleyen bir çalışma yaptı. Buna göre, olası bir nükleer kazası neredeyse bütün Türkiye'yi etkileyecek.
Özellikle Sinop için yapılan çalışmada, Karadeniz bölgesinin tamamı ile İç Anadolu bölgesinin kuzeyinin daha yüksek risk taşıdığı belirlendi. Son dönemde potansiyel santral sahası olarak belirtilen Kırklareli-Kıyıköy ise, yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ve nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgede bulunması nedeniyle en riskli alanlardan birisi olarak tespit edildi.
NÜKLEER ATIKLAR HALA EN BÜYÜK SORUN
ÇMO raporunda nükleer atıkların hala en büyük sorun olduğuna dikkat çekerek, "Ortalama gücü bin MW olan bir nükleer santral, yaklaşık 27 ton yüksek düzeyli, 250 ton orta düzeyli, 450 ton düşük düzeyli atık üretmektedir. Bu atıklar ve tükenmiş yakıt çubukları, 10-20 yıl reaktörün içindeki ya da yanındaki havuzlarda bekletilerek radyasyon seviyesi düşürülmektedir. Nükleer santraller son 40-50 yıldır faaliyette iken, henüz dünyanın hiçbir bölgesinde, nükleer atıkların saklanması ve imhası için, lisanslı nihai bir çözüm ve depolama alanı bulunmadığı unutulmamalıdır" dedi.
NÜKLEER ENERJİ PAHALIDIR
Nükleer enerjinin pahalı bir enerji biçimi olduğunu belirten ÇMO, raporunda şu ifadelere yer verdi: "Nükleer enerji anlaşması pahalı bir seçenek olarak Türkiye'nin geleceğini ipotek altına almıştır. Türkiye, nükleer santraldan ortalama 12.35 sent gibi çok yüksek bir tarifeden, 15 yıl boyunca elektrik satın almayı garanti etmiş durumdadır. Türkiye ortalama fiyat üzerinden, Rusya'ya 15 yılda satın alacağı 415 milyar kilovat saatlik elektrik karşılığında 51 milyar dolar ödeyecektir."
Çevre Mühendisleri Odası, tüm Türkiye'nin nükleer riski altında kalacağı uyarısında bulunarak, "Hem Akkuyu, hem de Sinop'ta meydana gelecek bir radyoaktif sızıntının Türkiye'nin hemen hemen tamamını etkileyeceği görülmektedir. Trakya'da kurulacak bir santralin ise en az Akkuyu ve Sinop kadar risk taşıyacağı söylenebilir" dedi.
Yaşanacak tüm olumsuzluklardan nükleer santral kararını alan hükümetin sorumlu olduğunu belirten ÇMO, "Bu anlamda, ülkemizi siyasi iktidarların bilim dışı kararlarına terk etmeyeceğimizi, önceki dönemlerde olduğu gibi, kirli enerji politikalarını uygulamaya koymayı hedefleyen iktidarların yarattığı bilgi kirliliğine karşı, kamuoyunu bilimsel bilginin ve emeğin ışığında bilgilendirmeye devam edeceğimizi biz kez daha vurgulamak isteriz."
Kaynak: ETHA