2 Ocak 2012 Pazartesi

Bakan Şahin Özür Dilesin, İstifa Etsin

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu, eşcinselliği "namussuzluk, ahlaksızlık ve gayriinsani durum" olarak tanımlayan İçişleri Bakanı Şahin'i istifaya davet etti.


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Afyon'da 26 Aralık 2011'de yaptığı konuşmada "Domuz etinden, Zerdüştlüğe kadar, bilmem hangi ulustan kardeşlikten, çok özür dilerim eşcinselliğe kadar, her türlü namussuzluğun, ahlaksızlığın, gayriinsani durumun olduğu bir ortam..." demesi üzerine Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu bir bildiri yayımladı ve Şahin'i özür dileyerek istifa etmeye çağırdı.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Bakan Şahin'in eşcinselliği "namussuzluk, ahlaksızlık ve gayri insani durum" olarak nitelemesini sahiplenip sahiplenmediğinin sorulduğu açıklamada Türkiyeli eşcinsel, biseksüel ve trans bireylerin endişe içinde olduğu vurgulandı.

"Sessiz kalmayacağız"

Özellikle trans bireylerin maruz kaldığı kötü muamele, işkence ve keyfi gözaltılar konusunda yıllardır hükümeti uyardıklarının ifade edildiği metinde lezbiyen, gey, biseksüel, trans (LGBT) bireylerin hükümet tarafından "ahlaksız, namussuz ve gayriinsani" bulunduğu ve bilerek hedef alındığına dikkat çekildi.

"Şahin'in, güvenliklerinden sorumlu olduğu LGBT bireyleri hedef alması, hakaret etmesi kabul edilemez! İçişleri Bakanı'nın asıl görevi LGBT bireyleri hedef alan cinayetler, saldırılar ve bizzat kendisine bağlı olan güvenlik kuvvetlerinin kötü muamelesi ve keyfi uygulamalarını durdurmak ve önlem almaktır." denilen açıklamada LGBT katillerini cesaretlendiren bu açıklama karşısında sessiz kalınmayacağı duyuruldu.

"Kendimizi güvende hissetmiyoruz"

İdris Naim Şahin'in başında olduğu İçişleri Bakanlığı'nın LGBT'lerin güvenliğini sağlayamayacağının altının çizildiği metinde şu ifadelere yer verildi:

* Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanun Tasarısı ve sığınmacılar/mülteciler ile ilgili düzenlemeler getiren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanun Tasarısı Taslağı'ndaki "cinsel kimlik" ifadesini çıkaran İçişleri Bakanlığı'nı protesto ediyoruz!

* Sivil anayasa sürecine eşit katılımın konuşulduğu şu günlerde, İçişleri Bakanı'nın yaptığı açıklamanın  LGBT örgütlerin anayasaya katılım sürecinde önündeki bir engel olarak değerlendiriyoruz. LGBT vatandaşlar olarak kendimizi güvende hissetmiyoruz.

* İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i derhal eşcinsel, biseksüel ve trans vatandaşlardan özür dilemeye ve istifaya davet ediyoruz!

* Hükümet'i, eşcinseller, biseksüeller ve trans bireylerle ilgili toplumu kin ve düşmanlığa itecek açıklamalarından vazgeçmeye davet ediyoruz!

* İçişleri Bakanı ve Hükümet yetkililerinin "çok özür dilerim, eşcinsellik" şeklinde ifade ettiği ve ağızlarına bile almaktan çekindiği eşcinsel, biseksüel ve trans kimliklerimizi sahipleniyoruz.

* Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu (Hebun Diyarbakır LGBTT Oluşumu, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Araştırmaları Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi)

Kaynak: Bianet