17 Ocak 2012 Salı

'Su hayattır, hayatımız satılık değildir'

“Suuçtu Uçuyor mu?” başlıklı haber, köylüleri harekete geçirdi. Çarşamba günü Bursa, Sünlük Köylüleri Suuçtu Şelalesi’nden, Organize Sanayi Bölgesi’ne götürülmek istenen su borularını döşeyen görevlileri durdurdu. Köylüler dün tekrar aynı yerde toplanarak “Su hayattır. Hayatımız satılık değildir” diyerek eylem yaptı. 


Sünlük Köylüleri, yine eylemdeydi.

Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper’in organizasyonu ile 13 ocak Cuma tekrar bir araya gelinen köylüler, "Suyumuz satılık değil" dedi. Suyun azalmasından etkilenecek olan köylerin muhtarları ve köylülerin yanısıra komşu köylülerine katkı sağlamak isteyen köy muhtarları ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen eylemde Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper şu açıklamayı yaptı: “Su bizim topraklarımızdan çıkıyor. Bizim topraklarımızdan çıkan bu su, yaz aylarında bizlere yetmiyor. Yaz aylarında suların azalması, suda hayat bulan başta bitkiler olmak üzere bir sürü canlının yaşamına son veriyor. Su istenirken Belediyemizden ve sudan yararlanan 19 köy muhtarına yazılı bir açıklama gelmediği gibi, bu konuda bilgi bile verilmedi. Tatkavaklı Beldesinde % 70 kireçli su kullanmaktayız. Bu sudan 3 belde ve 19 köyümüz yararlanmaktadır. Firmaya peşkeş çekilen bu suyun, 70’li yıllarda dönemin yetkili kurumu DSİ ile anlaşma yapılarak % 40’ı Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne, % 60’ı da köylere tahsis edilmiş durumdadır. Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden bu yazışmayı istememe rağmen vermemekte ısrar etmişlerdir. Ben de yazı ile müracaat ederek bu belgeleri istedim. Yasal süreci başlatmak üzereyiz. 19 köy ve 3 beldemizi yakından ilgilendiren bu hassas durum karşısında başta Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan olmak üzere Yalıntaş Belde Belediye Başkanı Mahmut Ertuğrul, Çeltikçi Belediye Başkanı ve İzzet Dede’nin sessiz kalmalarına bir anlam veremiyorum. İl Genel Meclisi üyeliğinde Mustafakemalpaşa’yı temsilen 5 il genel meclisi üyemiz bulunmakta. AKP Meclis üyeleri Kerim Akça, Selçuk Algun, Ayhan Aydın, Bülent Trakyalı, bir de MHP’li Hüseyin Dönmez arkadaşlarımız bizleri Bursa’da temsil etmekteler. Suuçtu suyu önlerine geldiğinde köylüleri bilgilendirmeden nasıl imza attıklarını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu konuda siyasilerin duyarlı olmasını bekliyoruz. Bu iş burada kalmayacak. Beldem ve köylülerle birlikte sonuna kadar direneceğim. Bundan sonra doğabilecek olumsuzluklardan bizler değil, bizlerin seçtiği siyasetçiler mesul olacaktır.”dedi.

Bir köylü vatandaş da yaptığı açıklamada “Suyumuz yaz aylarında dahi bize yetmiyor. Yaz aylarında kaymakam köyümüze gelip “Suyu neden kesiyorsunuz” diye bize fırça atıyor da suyumuzun özel bir firmaya peşkeş çekilmesine neden sessiz kalıyor? Köylü, milletin efendisidir. Köylü, milletin kölesi yapılmak mı isteniyor? Bizleri bir pet şişeye muhtaç mı etmek istiyorlar? Zenginlerin her isteği anında yerine getirilirken, bizlerin sesine neden kulak verilmiyor? Yazın biz bir bardak suya muhtaç iken suyumuzun, haberimiz olmadan elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Köyümüzün yeraltı kaynaklarında su yok. 150 metre artejyen çakılmasına rağmen su bulunamadı. Sarpdere, Karadere grubu suları Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne 70’li yıllarda % 40’ı köylere de % 60’ı tahsis edilmesine rağmen, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin bu sessizliğine de anlam veremiyoruz. Yetkilileri uyarıyoruz. Suyumuzu sonuna kadar savunacağız. Susuz yaşayamayız. Yaz aylarında suyumuz bize yetmezken göz göre göre birilerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Doğabilecek olumsuzlukların sorumlusu asla biz olmayacağız. Bunun sorumluları, bu suyu peşkeş çeken başta İl Özel İdare olmak üzere bu işi oldu bittiye getiren İl Genel Meclis üyeleri ve bu durumu bilip te bizleri uyarmayan yetkililerdir. Bunlara hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Köylüler Bursa İl Özel İdare Müdürlüğü'nü de eleştirdi. Köylüler yaptıkları açıklamada, “Bir firmanın müracaat etmesiyle devletin yetkili kurumunun bizleri hiçe saymasına bir anlam veremiyoruz. Duyumlarımıza göre ‘su boşuna akıyor, bunu değerlendirelim’ demişler. Hiçbir su boşa akmıyor. İl Özel İdare Müdürü yetkilileri bunu böyle düşündüklerine göre, güneşin neden doğup battığını da sorgulasınlar. Yaradan dünyamızı yaratırken hiçbir şeyi fuzuli yaratmamıştır. Boşa akan sudan, yaradanın yarattığı canlıların faydalandığından bihaberler mi? Devleti temsil eden yetkililer böyle düşünüyorsa vah bu milletin haline" ifadelerine yer verdi.

Doğader Başkanı Murat Demir de yaptığı açıklamada,”Söylemek istediğimi sizler zaten söylediniz. Bana söyleyecek söz bırakmadınız. Sizler gibi suyuna, toprağına sahip vatandaşların olması bizlere gurur verdi. Her daim yanınızda olacağız. Bu onurlu mücadeleyi hep birlikte yürüteceğiz. Bizi yönetenlerin sesimize kulak vereceklerini, isteklerimizin yerine getirilmesini ve yapılan yanlışlığın düzeltileceğini düşünüyorum” dedi.

Güler Yaprak adlı bir kişi, elindeki pet şişeyi göstererek; “Yetkililer bizleri bir şişeye hapsedemeyecek. Kâr amaçlı, suyumuzun bir firmaya peşkeş çekilmesi, devletimizin ve Mustafakemalpaşa’lı yetkili siyasetçilerin sorumluluğundadır. Şu unutulmamalı: Suya her canlının ihtiyacı vardır” dedi.

Sünlük Köyü’nde dün gerçekleşen etkinliğe Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper, Sünlük Köyü Muhtarı İbrahim Tanrıkulu, Derecik Köyü Muhtarı Mehmet Demirel, Demirdere Köyü Muhtarı Zeynel Karakuş, Ocaklı Köyü Muhtarı Yusuf Toklu, Bostandere Köyü Muhtarı Mustafa Gülcan, Kosova Köyü Muhtarı Selami Zalim, Koşuboğazı Köyü Muhtarı Sezgin Yakşi, Yumurcaklı Köyü Muhtarı Naci Görpe, Durumtay Köyü Muhtarı Ertan Germen, Adaköy Muhtarı Vefa Dizbey, Taşköprü Köyü Muhtarı Namık Mayıl’ın yanı sıra MHP ilçe Başkanı Selim Oruç, MHP Belediye Meclis Üyesi Süreyya Erdem, Ömeraltı Köyü muhtarı Mehmet Kurt, Çardakbelen Köyü Muhtarı Remzi Tunç katıldı.

soL
Kaynak: Haberlink