17 Ocak 2012 Salı

'BALNAK'ta mahkeme kararı uygulansın'

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, BALNAK'ta mahkemenin "İşçiler işe dönecek" kararının uygulanmasını istiyor.

Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçiler, mahkeme kararının ardından Şekerpınar'daki BALNAK'a giderek, işe iade başvurusunu yaptı. Sendika, patronun işçiler üzerindeki baskıya son vermesini ve mahkeme kararını uygulamasını istiyor.

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, bin 200 işçinin çalıştığı BALNAK Nakliyat-Lojistik'te yaklaşık 2 yıldır örgütlenme çalışması yürütüyor. 100'e yakın sendika üyesi işçi, "Otomasyona gidilecek", "Performans yetersiz" şeklindeki gerekçelerle işten çıkartıldı. Sendikanın, açtığı işe iade davaları yerel mahkemeler tarafından kazanıldı. Kararları uygulayan Yargıtay, işten çıkartmaların sendikal sebeplerden kaynaklandığına da hükmetti. Mahkeme, patronun, işçileri işe başlatmaması durumunda boşta geçen 4 aylık ücret ile 12 aylık sendikal tazminatın ödenmesini de hükme bağladı.

İŞÇİLER BAŞVURU YAPTI

Nakliyat-İş Sendikası yöneticileri ve işçiler, işe iade başvurusunu yapmak üzere şirketin Şekerpınar'daki işletmesine gitti. İlk olarak 6 işçi, işe iade için başvuruda bulundu.

Burada bir açıklama yapan Nakliyat-İş Sendikası Örgütlenme Dairesi Başkanı ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, işçilerin sendikadan istifa etmeleri için patronun baskıyı sürdürdüğüne dikkat çekti. Patronun, sendikadan vazgeçen işçilere 3-4 bin lira para ödeme teklifinde bulunduğunu belirten Kopal, "Patron, aksi takdirde sendikalı hiçbir işçiyi işe almayacağı tehdidinde bulunuyor. Üyemiz işçilerin cevabı ise, 'Biz onursuz değiliz ve onurlu davamızdan da vazgeçmeyeceğiz, sendikalı olarak iş başı yapmak istiyoruz' şeklinde oldu. Buradan işverene, mahkeme kararına uyması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA